Японські ножі – особливі інструменти, які підходять для роботи з різноманітними інгредієнтами на вашій кухні. А у цій статті ми розкажемо, який кухонний ніж Yaxell обов’язково має бути у вашому асортименті, та чому обирати набір – дійсно гарна ідея.
Три ножі, які повинні бути у кожного кухаря
На кожній японській кухні завжди можна побачити трійку ножів, якими користуються найчастіше, адже вони виконують майже 85% усієї роботи з обробки овочів, фруктів, м’яса та навіть морепродуктів.
Мова йде про наступні три ножі:
- Сантоку: класичний японський ніж, який використовується для більшості завдань на кухні, наприклад, для шинкування, нарізки та рубки зелені, овочів, м’яса та риби. Має традиційну форму та високе лезо, часто з комірками для мінімального прилипання.
- Деба: кухонний ніж, який широко використовується для нарізки риби та морепродуктів. Має форму топорика, лезо якого стає вужчим ближче до кінчика, гострота якого дозволяє робити надрізи.
- Шеф-ніж: азійський шеф-ніж вирізняється формою масивного топорика, створений для швидкої, ефективної та точної нарізки широкого спектру продуктів — овочів, м’яса та морепродуктів.
Ця трійка допоможе закрити основні потреби кухаря на кухні, адже вони допоможуть в очищенні овочів та фруктів, шинкуванні зелені, а ще – обробці риби, а також птиці з м’ясом.
Які спеціалізовані ножі можуть стати у пригоді?
Говорячи про японські ножі, види котрих можуть стати у пригоді, варто згадати не лише універсальну кухарську трійку, без якої не обходяться кухарі на професійних кухнях, а ще й додаткові інструменти, які допоможуть на кухні.
До таких ножів належать:
- Сантоку, який є багатоцільовим, має широке, прямокутне лезо й потрібен для нарізання шматочками, кубиками та шинкування;
- Деба, який схожий на невеликий топорик, а тому використовується під час патрання риб’ячої туші;
- Накірі, який візуально нагадує Дебу, але має прямокутну форму топорика, й використовується для швидкої нарізки овочів та зелені;
- Янагіба, що має довге, тонке лезо з односторонньою заточкою й створений для нарізання тонких шматочків.
Обирати спеціалізовані кухонні японські ножі варто, враховуючи свої потреби. Якщо ви часто готуєте суші та сашимі, тоді вам не обійтись без ножів типу Янагіба та інших. А якщо ви працюєте з овочами – завжди обирайте невеликі овочеві ножі.
Поради щодо вибору універсального набору ножів
Найчастіше японські ножі для кухні можна знайти у магазині у вигляді вже готових, сформованих наборів, які допомагають отримати усі необхідні інструменти за менші кошти.
Обираючи набір японських ножів, варто звертати увагу безпосередньо на його наповнення. Наприклад, якщо вам потрібні класичні, універсальні ножі для широкого спектра завдань – то у наборі обов’язково має бути Сантоку.
Якщо ви хочете вузькоспеціалізований набір, який орієнтований на роботу з рибою та морепродуктами – варто обирати ті, до складу яких входять Янагіба, Деба та інші.
Комплектування набору залежить т