Купити ніж із дамаської сталі — гарний вибір для домашньої та професійної кухні, проте існує й безліч інших матеріалів леза, які варті вашої уваги. А у цій статті ми поговоримо про те, як обрати функціональний та якісний ніж для своїх кухонних потреб.
Основні критерії вибору японського ножа
Щоб оперувати на кухні якісним, функціональним та професійним інструментом у вигляді ножа, важливо правильно підібрати його, орієнтуючись на базові характеристики та особливості.
Обираючи японській ніж, звертайте увагу на:
- Матеріал клинка, який має бути виконаний з твердої, міцної сталі, а також легко заточуватись після затуплення.
- Матеріал руків’я, що в ідеалі має бути виконане з натурального дерева або канви мікарта, спрощуючи догляд та миття.
- Розмір ножа, який може бути з малим або з великим лезом залежно від того, для чого призначений інструмент.
- Призначення ножа, адже існують моделі для чистки овочів, топорики для рубки продуктів, Сантоку для більшості кулінарних завдань та інші.
Окремо варто звернути увагу на вартість ножа. Від неї, звісно, не залежить його якість та зручність, однак це допоможе підібрати кухонний інструмент, який буде вписуватись у ваш бюджет. Проте врахуйте, що надто дешеві японські ножі можуть бути виконані з базових матеріалів у вигляді дешевої сталі та пластику, які швидко зіпсуються.
Підбір типу сталі японського ножа для ваших завдань
Одним з найважливіших критеріїв підбору якісного ножа Сантоку або інших різновидів японських кухонних інструментів вважається правильний підбір їх основи – сталі, що має безліч видів та особливостей.
Серед найпопулярніших видів японської сталі для ножів варто відзначити:
- SG2: порошкова неіржавіюча сталь, яка має дрібну текстуру. Завдяки високому вмісту лігуючих компонентів, цей вид сталі є надміцним, має високу твердість та стійкість до іржі;
- MOVAX: один з видів сталі, який має високу стійкість до формування корозії, що робить її оптимальним вибором для ножа щоденного використання. За ножами з такої сталі легко доглядати, а також вони довго зберігають заточку;
- VG-10: вона ж дамаська, яка має у собі мінімум два або три різновиди звичайної сталі, які нашаровуються одна на одну. При цьому ножі з такої сталі максимально тверді, зносостійкі та потребують рідкої заточки.
Також варто зазначити, що не лише міцність грає чималу роль під час підбору ножа, а ще й зручність його експлуатації. Наприклад, деякі види сталі можуть потішити високим рівнем міцності, але при цьому заточувати їх буде значно складніше й для цього знадобляться послуги професіоналів.
Важливість балансу та ергономіки при виборі японського ножа
Для того, аби японський ніж був якісним та користуватись ним було зручно й приємно, варто також враховувати під час підбору й такий параметр, як збалансування. Це особливо важливо для того, аби рука кухаря не втомлювалась під час роботи з м’ясом та твердими продуктами.
Правильно збалансований ніж має підвищений рівень ергономіки, а також зручні упори для пальців, які допомагають уникнути травмування подушечок під час контакту з гострим лезом.
А для того, аби спростити кухарську роботу на кухні, радимо к