Вибір між вуглецевою та дамаською сталлю для ножів

Оригінальні японські ножі виробляються з широкого асортименту матеріалів, серед яких домінують вуглецева та дамаська сталь. А тому давайте детальніше розберемо особливості та переваги кожного виду, та дізнаємось, як правильно обрати сталь для ножа.

Вуглецева сталь – гострота і легкість заточування

Вуглецева сталь – один з особливих різновидів сталі, яка є найбільш актуальною у сьогоденні. Вона широко використовується не лише для створення кухонних робочих інструментів, а також під час формування труб та інших виробів з металу.

Вуглецева сталь має свої плюси:

  • Має високий рівень міцності;
  • Характеризується високим рівнем твердості;
  • Має стійкість до утворення іржі;
  • Стійка до високих та низьких температур;
  • Відносно дешева порівняно до інших типів сталі;
  • Легко очищується від забруднень;
  • Не потребує особливих умов зберігання.

Головна особливість вуглецевої сталі полягає у високому вмісті у неї карбону. Фактично вона створюється з комбінації його з залізом, що допомагає зменшити, а часто навіть позбавити необхідності додавати лігуючі компоненти. Варто також відзначити, що від кількості вуглецю у складі буде залежати міцність та легкість обробки сталі: чим його більше – тим складніше буде з нею працювати.

Дамаська сталь – естетика і довговічність

Дамаська сталь являє собою особливий різновид матеріалу, який створюється шляхом багаторазового нашарування та перековування клинка. Виконується цей процес так званим пакетним типом, коли безліч шарів сталі накочують один на одний, що допомагає утворити не лише збільшені характеристики міцності та довговічності, а й унікальний візерунок.

Японські кухонні ножі Yaxell з дамаської сталі мають такі переваги:

  • Клинки довго зберігають заточку;
  • Висока міцність та твердість;
  • Органічне поєднання твердості та гнучкості;
  • Довгий термін експлуатації;
  • Важкість пошкодження клинка;
  • Висока естетичність зовнішнього вигляду.

При цьому до складу дамаської сталі входить різний відсоток вуглецю, який впливає на міцність та тривкість клинка. У деяких моделях ножів кількість вуглецю може досягати понад 1%, що дозволяє говорити про підвищений рівень міцності, а також пружності леза.

Що треба врахувати при виборі сталі кухонного японського ножа?

Для того, аби японський ніж слугував вам десятиліттями, варто звернути увагу на кілька важливих характеристик та нюансів, які допоможуть підібрати правильну сталь.

Обираючи сталь для ножа, зверніть увагу на:

  1. Твердість, адже чим вона вище – тим менша ймовірність зламу клинка, але при цьому він буде менше зберігати гостроту.
  2. Міцність до зламу, де виграє дамаська сталь, адже вона має вищі показники довговічності використання.
  3. Стійкість до корозії, адже сталі, які містять у собі карбон, можуть іржавіти у випадку зберігання у вологих приміщеннях.
  4. Стійкість до адгезивного та абразивного пошкодження, що допоможе зробити клинок більш довг