Якість дамаської сталі у японських ножах

Кухарські інструменти з дамаської сталі – особливі вироби, що забезпечують простоту та довговічність використання. А у цій статті ми поговоримо про особливості матеріалу та причини придбати японський ніж Сантоку та інші моделі з дамаської сталі.

Особливості структури та переваги дамаської сталі

Дамаск – багатошаровий матеріал, який складається з кількох видів сталі, що містять різну кількість вуглецю. У результаті зварювання та кування стальних пластин до потрібної товщини формується лезо ножа, яке має не лише високий рівень міцності, а й унікальний візерунок, що є візитівкою дамаських виробів.

Дамаська сталь для ножів має свої переваги:

  • Стійкість до зношування, адже дамаська сталь протягом років зберігає свої особливості та унікальні властивості;
  • Високий рівень твердості, що допомагає вберегти лезо кухарських інструментів від пошкодження чи зламу;
  • Відсутність деформації на клинку, за допомогою чого створюються високоякісні, професійні інструменти;
  • Клинки з дамаску мають чи не найбільший рівень гостроти, що спрощує приготування будь-яких страв та роботу з продуктами;
  • Дамаська сталь довго тримає заточування, завдяки чому такі ножі потребуватимуть відновлення та правки ріжучої кромки рідше за звичайні.

Існує два типи дамаської сталі: рафінована та зварна. Перша формується за допомогою одного сталевого блоку, що має однорідну поверхню. Це допомагає зменшити кількість домішок, забезпечуючи рівномірність розподілу вуглецю та збільшити міцність ножів. Зварна сталь більш податлива, адже базується на заготовинах з різним рівнем вуглецю у складі. Комбінація низько- та високовуглецевих сталей допомагає досягти високого рівня гостроти ріжучої кромки.

Як дамаська сталь впливає на довговічність японських ножів?

Саме міцність та твердість дамаської сталі є головними її характеристиками та особливостями, що впливають на довговічність використання ножів (Сантоку, Янагіба, Деба та інших). Ножі з дамаської сталі мають найвищий рівень міцності за шкалою Роквелла – від 61 до 63 одиниць. Це говорить про те, що ножі з такого матеріалу підходять для роботи з волокнистими, твердими інгредієнтами без потреби заточування після використання.

Залежно від того, який «сердечник» має ніж та які види сталі використовуються для його «обкладання», буде варіюватись й рівень довговічності клинка. Дамаська сталь значно міцніша за звичайну нержавіючу, а отже ріжуча кромка буде не лише тупитись повільніше, а й шансів зламати кінчик ножа буде менше, ніж якби ви користуватись звичайним ножем.

Чому ножі з дамаської сталі вважаються еталоном якості?

Японські вироби для кухні з дамаської сталі – не лише про функціональність, а й про естетику. Адже такий ніж, який має унікальний дизайн та особливості, можна як використовувати на постійній основі, так і зробити його частиною колекції.

Наприклад, ніж Кірітсуке з дамаської сталі або інші види інструментів створюються з матеріалів, котрі подовжують їх термін експлуатації. Не лише лезо з дамаської сталі має значення, демонструючи високий рівень міцності, а й унікальні матеріали руків’я.

Бренд Yaxell пропонує моделі з дамаської сталі, котрі мають міцні, довговічні та гіпоалергенні руків’я – з канви мікарта, магнолії, дерева пакка та інших матеріалів. Це допомагає нашим ножам лишатись якісними та функціональними, а ще – зручними для кухаря та простими у догляді!

Якість дамаської сталі у японських ножах
Ти ж не залишав свій кошик просто так, правда?

Просто введіть адресу своєї електронної пошти нижче, і ми збережемо ваші покупки на майбутнє. Хтозна, можливо саме ви отримаєте код на приємну знижку :)

0