Японські ножі з дамаської сталі та інших матеріалів мають чималий асортимент, в якому представлений широкий вибір інструментів. А тому сьогодні ми поговоримо про універсальні варіанти ножів, які будуть корисними на кожній кухні.
Які існують універсальні японські ножі?
Під терміном «універсальні японські ножі» ховаються мультифункціональні інструменти, які на кухні можна використовувати для роботи з широким спектром продуктів. Тобто це ножі, які можуть різати овочі, фрукти, працювати з рибою, морепродуктами та навіть м’ясом.
До універсальних японських ножів можна віднести:
- Кірітсуке: універсальний ніж з широким лезом за всією довжиною, має загострений кінчик для формування надрізів, створений для швидкого та точного нарізання інгредієнтів;
- Овочевий: такий ніж має обов’язково бути на кухні, адже він розроблений для нарізки, чистки, а також подрібнення овочів та фруктів, може також використовуватись для очищення картоплі;
- Сантоку: ніж з кухарської трійки, який підходить для нарізки, рубки та шинкування, а також може мати повітряні пазухи, які допомагають уникнути прилипання до нього продуктів.
Однак особливо популярними є три типи ножів – Сантоку, для шефа та для нарізки про які ми детальніше поговоримо нижче, адже вони заслуговують окремої уваги.
Особливості японських ножів Сантоку, для шефа та нарізки
Найчастіше на домашній та професійній кухні японських кухарів можна помітити три типи ножів, а саме – Сантоку, для шефа та нарізки, які виконують найбільший спектр робіт.
Детальніше про особливості японських універсальних ножів:
- Сантоку: ніж Сантоку є незамінним ножем на японській кухні, адже підходить для нарізки, рубки та навіть шинкування продуктів. Має широке, високе лезо, яке робить його ідеальним для більшості продуктів;
- Шеф-ніж: універсальний інструмент, який підходить для широкого спектру завдань — від нарізання овочів до подрібнення м’яса. Має широке, довге лезо з гострим кінчиком для формування надрізів.
- Для нарізки: ніж, який повністю виправдовує свою назву, адже використовується для нарізки усіх типів продуктів. Це стало можливим завдяки високій стійкості до зламу та можливості витримати будь-яке робоче навантаження.
Варто відзначити, що усі ці ножі використовуються з конкретною метою. Наприклад, ніж для нарізки ідеально підійде для того, аби швидко та якісно сформувати тонкі слайси продуктів. Шеф-ніж стане у пригоді не лише для різки, а й для рубки, шинкування та інших кухарських робіт. А от Сантоку, наприклад, найчастіше використовується під час роботи з овочами, рибою та м’ясом завдяки особливій формі клинка.
Вибір потрібного універсального ножа
Для того, аби отримати функціональний та якісний універсальний інструмент для кухні, потрібно врахувати його призначення, особливості та матеріали.
Зверніть увагу на наступні рекомендації щодо вибору універсального японського ножа:
- Врахуйте розмір ножа, які будуть відповідати за зручність використання, а також можливість універсальних взаємодій.
- Матеріал має значення, оскільки для зручності руків’я має бути дерев’яним, з канви мікарта та антиковзким, а лезо – з якісн