Перш ніж японські ножі купити, варто звернути увагу й на те, що такий інструмент потребує особливого догляду, якісного очищення та правильного зберігання. Лише у такому випадку кухарський ніж буде слугувати довго, менше тупитиметься й допомагатиме у роботі на кухні.
Правильне очищення і зберігання японських ножів
Щоб вберегти лезо від пошкодження, а також руків’я від вбирання сторонніх запахів, розвитку грибка та інших неприємностей потрібно правильно зберігати та очищувати ножі.
Зверніть увагу на наступні рекомендації щодо зберігання та очищення ножів:
- Мийте ніж одразу після використання під теплою водою, з м’якою губкою, не використовуючи посудомийку.
- Завжди насухо витирайте ніж одразу після очищення, адже сталь японського ножа чутлива до вологи й може утворювати іржу.
- Не використовувати оцет, кислоти та абразивні миючі засоби для очищення японського ножа, адже це може пошкодити лезо.
- Для переміщення ножів краще використовувати спеціальні чохли та футляри, які допоможуть уникнути їх пошкодження.
Для якісного зберігання ми радимо купити підставки для ножів або магнітні тримачі. Головне правило, яке варто пам’ятати під час зберігання японського ножа – він не повинен контактувати лезом з іншими ножами та поверхнями, адже це може призвести до його швидкого сточування.
Як заточувати ножі, щоб зберегти їхню гостроту?
Важливо не лише очищувати та зберігати ножі, аби уникнути зменшення їх гостроти, а й правильно їх заточувати.
Зверніть увагу на наступні рекомендації щодо заточування японських ножів:
- Проводьте заточування тоді, коли ніж починає потихеньку втрачати свою гостроту, адже часте й невелике заточування допоможе сталі менше зношуватись.
- Заточка японського ножа відбувається під кутом в 12-15 градусів, якщо іншого не було вказано виробником.
- Найкращим інструментом для заточування японських ножів є керамічний мусат або водяний камінь.
- Використовуйте водяний камінь з більшою зернистістю для відновлення форми клинка та позбавлення від пошкоджень.
- Не забувайте використовувати точильні прилади з малою зернистістю для полірування та шліфування леза до блиску.
А ми також радимо купити якісну точилку для ножів, щоб забезпечити вашим японським клинкам функціональну, правильну та довготривалу заточку без пошкодження леза, а також для досягнення ідеальної гостроти.
Що робити, щоб уникнути пошкоджень леза
Для того, аби підтримувати гостроту та цілісність леза, потрібно правильно зберігати, а ще – використовувати японські ножі.
Радимо не забувати про наступні рекомендації для уникнення пошкодження леза:
- Не використовуйте японський ніж для роботи з замороженими продуктами та рубки великих кісток.
- Не наносьте лезом «удари», немов топориком, вздовж робочої поверхні, що може призвести до формування сколів.
- Завжди використовуйте під час роботи якісну дерев’яну дошку, оброблену маслом або лаком, щоб уникнути затуплення клинка.
- Уникайте випадків, коли лезо ножа загинається, адже це може призвести до його деформації та втрати гнучкості.
А також пам’ятайте про те, що японський ніж завжди слід використовувати згідно з його призначенням. А отже ніколи не застосовуйте ніж для риб’ячого філе для роботи з птицею або іншими видами м’яса та навпаки, аби уникнути травмування клинка.