Як правильно тримати кухонний ніж для найкращого результату

Перш ніж японські ножі купити, варто зрозуміти, що багато буде залежати не лише від правильності підбору інструменту, а також від того, як ним користуватись. А тому ми поговоримо докладніше про техніки та особливості стійки та тримання японських ножів для кращого результату.

Основні техніки тримання ножа для ефективної роботи

Для початку користування ножем потрібно зайняти правильну стійку. Якщо оглянути навчальні відео з японськими кухарями, то можна помітити, що вони стоять на відстані 20 см від стільниці в легкій, розслабленій позі. Стільниця при цьому має знаходитись на рівні кистей, що допомагає зменшити навантаження на руки.

Кисть руки має міцно лежати на руків’ї, впиратись для зручності у п’ятку. Це допоможе зробити хват безпечним. Підвищити рівень безпеки та зручності можна, якщо вкласти середній палець на п’яту,  а безіменний – на руків’я. Клинок при цьому варто затиснути між великим та вказівним пальцями.

Хват на ножі має бути рівним, без нахилу в бік. Це допоможе спростити нарізання продуктів, адже воно буде виконуватись по-японськи – фактично тиском леза, без «випилювання» овочів, м’яса та риби, як зі звичайним ножем.

Як забезпечити безпечність при користуванні японським ножем?

Для того, аби ніж для нарізки не пошкодив руки кухаря, а також не став надмірним тягарем під час роботи з ним, варто дотримуватись деяких рекомендацій, які допоможуть підвищити безпеку, а також зменшити навантаження на клинок.

Зверніть увагу на наступні поради:

  1. Завжди використовуйте ніж за його призначенням – не нарізайте овочі ножем для риби та не використовуйте «м’ясні» ножі для фруктів.
  2. Не рубайте кістки птиці або великих тварин за допомогою ножа й навіть топорика, аби не пошкодити лезо та пальці.
  3. Не тисніть сильно на ніж, використовуйте техніку плавного, повільного руху, аби вберегти пальці під час нарізки.
  4. Для того, аби забезпечити відсутність пошкодження подушечок пальців, завжди тримайте ніж згідно з інструкцією.
  5. Не забувайте очищувати поверхню леза та руків’я від продуктів, аби мати змогу контролювати правильність нарізки.

Відзначимо також, що щоб підвищити безпечність використання ножа потрібно також дбати про нього після кожної експлуатації. Це допоможе підтримувати антиковзкі властивості руків’я, а також цілісність леза, що зменшить вірогідність його пошкодження та травмування кухарських рук.

Чому правильне тримання ножа впливає на нарізку?

Правильне положення ножа впливає не лише на безпечність його використання, а й на нарізку. Наприклад, під час художньої різки, а не шинкування, потрібно трьома пальцями обхопити руків’я, впираючи обух у фалангу вказівного, затискаючи при цьому клинок, аби регулювати натиск на продукти. Це допоможе сформувати однакову товщину продуктів, які потрібно нарізати.

А от для роботи з рибою потрібно тримати ніж по-іншому, аби забезпечити рівний, акуратний різ та розділити її на однакові за величиною шматочки. Для цього клинок затискається між великим та середнім пальцями, а на обуху залишається вказівний. Це допомагає контролювати ніж, ніби олівець, прокреслюючи вздовж риби ті лінії та надрізи, які вам необхідні.

А у нас ви зможете кухонні ножі Yaxell купити, які будуть безпечними для використання, а ще – довговічними та підходитимуть для задоволення будь-яких кухарських потреб!

Ти ж не залишав свій кошик просто так, правда?

Просто введіть адресу своєї електронної пошти нижче, і ми збережемо ваші покупки на майбутнє. Хтозна, можливо саме ви отримаєте код на приємну знижку :)

0