Обираємо японські кухонні ножі грамотно

Кожен, хто хоча б раз стикався з проблемою вибору кухонного ножа, напевно чув про знамениті японські кухонні ножі. У цій статті ми розповімо вам про те, чим відомі японські кухонні ножі, які види ножів існують і як вибрати дійсно якісний японський кухонний ніж.

По-перше, на сьогодні існує кілька сотень видів японських кухонних ножів. Важливо також відзначити, що багато традиційних європейських моделей кухонних ножів виробляються в Японії.

Нижче подано більш докладну інформацію про ці ножі та найпопулярніші на домашній кухні моделі чисто японських кухонних ножів:

  1. Ножі Сантоку. Призначені для м’яса, риби (включаючи дрібнокісткову) і овочів і служать для нарізки продуктів на великі, тонкі або дрібно нарізані шматки. Зовнішньо і за призначенням вони схожі на кухарський ніж, але все ж мають свої особливості. Ніж Сантоку має широке, востро відточене з обох боків лезо довжиною 16-18 см і вузьку рукоятку, яка забезпечує більшу свободу при роботі. Завдяки незвичайній формі леза він призначений передусім для одиночних різів вниз і плавних переходів від п’яти до ріжучого краю. Ножі Сантоку мають гострозаточений ріжучий край, що дозволяє нарізати продукти дуже тонко і чисто.
  2. Ножі Деба. Традиційно використовуються для розрізання і обробки риби. Випускаються різних розмірів залежно від виду риби і морепродуктів. Довжина леза варіюється від 12 до 30 см.
  3. Ножі Накірі. Японські ножі, спеціально призначені для подрібнювання зелені і овочів. Лезо довжиною 15-24 см має гостру тонку кромку. Незаточений край леза накірі має майже прямокутну форму (іноді трохи заокруглену) і дозволяє різати, просто опускаючи або піднімаючи ніж без зайвих рухів вперед-назад. Заточка ножів цього типу зазвичай двостороння і дозволяє дуже тонко і рівно нарізати овочі.

Перерахованих вище трьох типів японських ножів може вистачити для щоденного приготування їжі на звичайній домашній кухні. Проте для зручності завжди варто придбати декілька ножів європейського зразка.

  • Ніж для тонкої нарізки. Ці ножі використовуються для приготованого м’яса, ковбас, шинки, копченої риби та інших страв. Лезо довге і вузьке, не дуже широке, але має дуже гостру рівну кромку.
  • Ніж для овочів. Розрізняють ніж для овочів і ніж для чищення овочів та фруктів. Обидва вони представляють собою вузькі ножі з коротким лезом, але ніж для чищення має елегантно зігнуту, кігтееподібну кромку леза, що полегшує і прискорює відкупорювання шкірки з овочів і фруктів.
  • Ніж для хліба. Цей тип ножа завжди має довге лезо середньої ширини і хвилясте зубчасте лезо, що дозволяє аккуратно різати навіть свіжий хліб.
  • Обвалювальні ножі. Цей ніж використовується для відокремлення різних видів м’яса, птиці та риби від кісток і шкіри. Він має гнучке, тонке лезо і дозволяє зрізати тонкі шматочки м’яса з кісток, хрящів і суглобів.
  • Ножі для стейка. Класичні ножі для стейка мають середню довжину клинка і спрямовану вгору (до лінії гострого кінця) кромку. Лезо таких ножів гостре, тверде і не згинається.
  • Універсальні ножі або кухарські, мають довге лезо і середню ширину. Їх можна використов