Як часто потрібно замінювати японські кухонні ножі

Японські ножі навіть попри власну міцність та тривалість служби потребують заміни. А сьогодні ми поговоримо про те, коли треба купити японський ніж новий, й як правильно доглядати за ним, аби подовжити йому життя.

Ознаки того, що японський ніж потребує заміни

Навіть такий багатофункціональний та міцний, довговічний інструмент, як японський ніж, періодично потребує заміни. Стається це через неправильне використання, недостатній догляд або ж у випадку зношування його матеріалів.

Зверніть увагу на наступні ознаки, що мовлять про потребу заміни ножа:

  • Пошкоджена ріжуча кромка, яка не піддається шліфуванню та правці на водному камені будь-якого рівня зернистості;
  • Наявність корозії вздовж леза, яка могла виникнути унаслідок неправильного зберігання або миття;
  • Надто часта заточка веде до швидкого «зрізання» шарів матеріалу, що призводить до зменшення ефективності ножа та його габаритів;
  • Наявність сколів на кінчику ножа, які можуть утворитись під час підчеплення продуктів або їх рубки;
  • Поява сухості та тріщин на руків’ї, які не усуваються за допомогою спеціальної олії або бджолиного воску.

Аби подовжити термін використання ножа й не мати потреби купувати його щороку через появу корозії через неправильне миття та догляд, варто дотримуватись усіх рекомендацій, а також дбати про інструмент.

Правильний догляд за японськими ножами з дамаської сталі

Догляд за японськими ножами особливий, оскільки вони виготовляються з унікальних матеріалів, які потребують дотримання певних правил миття та сушіння.

Ніж кухонний буде слугувати довше, якщо дотримуватись наступних правил догляду:

  1. Японські ножі можна мити виключно вручну, оскільки вони можуть пошкодитись й набрати зайвої вологи у посудомийці.
  2. Під час миття забороняється використовувати агресивні хімічні речовини, а також засоби, які містять абразив.
  3. Для миття ножа варто користуватись м’якими губками або тканинами, а також уникати потрапляння води на руків’я.
  4. Мити ніж варто одразу після його використання, аби видалити залишки їжі й не дати їм пошкоджувати сталь за довгого контакту.
  5. Завжди насухо витирайте ніж після миття: підвищена волога й її наявність на лезі може призвести до формування корозії.

Зазначимо, що за дотримання цих рекомендацій можливо уникнути корозії на лезі ножа, а також подбати про те, аби на руків’ї не з’явився грибок, а її покриття не почало тріскатись.

Як зберігати японські ножі, щоб вони слугували довше?

Варто не тільки дотримуватись перелічених вище правил догляду, а також зберігати ножі правильно, аби вони не пошкоджували одне одного й завжди були під рукою.

Зберігати японський ніж Сантоку та інші моделі потрібно наступним чином:

  • Для зберігання краще використовувати спеціальні підставки або магнітні тримачі, що допоможе підтримувати гостроту ножів;
  • Краще уникати зберігання ножів у ящичках разом з іншими інструментами, що може призвести до їх пошкодження або затуплення;
  • Не зберігайте ножі поруч з іншими металевими предметами на кухні, які можуть завдати шкоди лезу;
  • Періодично оглядайте ножі, особливо перед застосовуванням, щоб упевнитись у тому, що вони не містять на собі пошкоджень.

А якщо ви потребуєте відповідних чохлів для зберігання японських ножів – обирайте їх в асортименті нашого магазину!

Як часто потрібно замінювати японські кухонні ножі
Ти ж не залишав свій кошик просто так, правда?

Просто введіть адресу своєї електронної пошти нижче, і ми збережемо ваші покупки на майбутнє. Хтозна, можливо саме ви отримаєте код на приємну знижку :)

0