Ніж – кухарський інструмент, який складається з чималої кількості важливих елементів, що впливають на швидкість роботи з продуктами, ергономіку та зручність використання. А у цій статті ми розкриємо детальніше поняття больстеру та гарди, а також з’ясуємо, для чого вони потрібні.
Основні функції больстера і гарди у кухонному ножі
Доволі часто кухарський шеф-ніж, купити котрий ви зможете у нашому магазині, оснащений такими функціональними доповненнями, як больстер або гарда.
Больстер – елемент ножа, своєрідна пласка пластина між клинком та руків’ям, яка потрібна для мінімізації потрапляння усередину деревини та інших його матеріалів бруду, часточок їжі та вологи. Необхідний він також і для формування підвищеної міцності на місці переходу клинка у руків’я, особливо на випадок бокових навантажень. Але найчастіше больстер є елементом естетики, формує завершеність концепції та дизайну кухарського інструменту.
Гарда за своєю суттю – різновид больстера, яка відрізняється від нього своїми габаритами, збільшеними розмірами відносно діаметра руків’я. Конструкційно вона теж являє собою пластину, однак більших розмірів, а ще – з виступами, за допомогою чого забезпечує підвищений рівень захисту руки користувача та пальців під час роботи з ножем. Тобто гарда фактично виконує захисну роль, забезпечуючи мінімізацію пошкодження пальців у випадку їх зіслизання з руків’я.
Як больстер впливає на ергономіку ножа?
Не тільки ріжучі властивості є важливими аспектами, на які треба звертати увагу, обираючи Кірітсуке ніж або інші види японських інструментів. Не менш важливою є також й зручність використання, а ще – ергономічність форми самого інструмента.
На ергономічність впливає безліч факторів – правильно підібраний матеріал руків’я, яке не повинно вислизати з пальців, збалансована вага й навіть товщина, ширина клинка. Однак не менш важливим є й правильно сформований, якісний больстер.
Ніж буде мати покращену ергономіку у випадку, якщо больстер на ньому буде гладеньким, без визубнів та подряпин. Адже у випадку, якщо він буде мати шорстку, нерівну поверхню, то неприємно дряпатиме пальці під час роботи з ножем.
Якщо больстер буде мати відповідну, правильно підібрану товщину згідно з типом та параметрами ножа, то підвищить його захисні функції, адже у такому випадку не буде травмувати поверхню пальців під час роботи з ним.
Переваги ножів з гардою для безпеки
Як ми вже говорили, гарда – конструктивний елемент, який більшою мірою додається до ножів задля підвищення безпеки користування. Однак лише цим фактом не обмежуються переваги клинків, котрі мають цей супутній елемент, що робить їх оптимальними не лише для новачків на кухні, а й для професіоналів.
Японські ножі з дамаської сталі, котрі мають гарду, володіють наступними перевагами:
- У випадку падіння або ударів об поверхні, гарда буде гасити їх силу;
- Збільшується рівень тиску на продукти та пришвидшується їх нарізка;
- Зменшується кількість випадкових порізів пальців та мікротравм;
- Підвищується рівень стійкості та зручності використання тощо.
Хочете мати на кухні ніж, котрий не лише буде поратись з будь-якими кухарськими завданнями, а й забезпечуватиме комфорт та зручність роботи? Тоді обирайте його у нашому широкому асортименті товарів!