Обираємо японські кухонні ножі грамотно

Кожен, хто хоча б раз стикався з проблемою вибору кухонного ножа, напевно чув про знамениті японські кухонні ножі. У цій статті ми розповімо вам про те, чим відомі японські кухонні ножі, які види ножів існують і як вибрати дійсно якісний японський кухонний ніж.

По-перше, на сьогодні існує кілька сотень видів японських кухонних ножів. Важливо також відзначити, що багато традиційних європейських моделей кухонних ножів виробляються в Японії.

Нижче подано більш докладну інформацію про ці ножі та найпопулярніші на домашній кухні моделі чисто японських кухонних ножів:

  1. Ножі Сантоку. Призначені для м’яса, риби (включаючи дрібнокісткову) і овочів і служать для нарізки продуктів на великі, тонкі або дрібно нарізані шматки. Зовнішньо і за призначенням вони схожі на кухарський ніж, але все ж мають свої особливості. Ніж Сантоку має широке, востро відточене з обох боків лезо довжиною 16-18 см і вузьку рукоятку, яка забезпечує більшу свободу при роботі. Завдяки незвичайній формі леза він призначений передусім для одиночних різів вниз і плавних переходів від п’яти до ріжучого краю. Ножі Сантоку мають гострозаточений ріжучий край, що дозволяє нарізати продукти дуже тонко і чисто.
  2. Ножі Деба. Традиційно використовуються для розрізання і обробки риби. Випускаються різних розмірів залежно від виду риби і морепродуктів. Довжина леза варіюється від 12 до 30 см.
  3. Ножі Накірі. Японські ножі, спеціально призначені для подрібнювання зелені і овочів. Лезо довжиною 15-24 см має гостру тонку кромку. Незаточений край леза накірі має майже прямокутну форму (іноді трохи заокруглену) і дозволяє різати, просто опускаючи або піднімаючи ніж без зайвих рухів вперед-назад. Заточка ножів цього типу зазвичай двостороння і дозволяє дуже тонко і рівно нарізати овочі.

Перерахованих вище трьох типів японських ножів може вистачити для щоденного приготування їжі на звичайній домашній кухні. Проте для зручності завжди варто придбати декілька ножів європейського зразка.

  • Ніж для тонкої нарізки. Ці ножі використовуються для приготованого м’яса, ковбас, шинки, копченої риби та інших страв. Лезо довге і вузьке, не дуже широке, але має дуже гостру рівну кромку.
  • Ніж для овочів. Розрізняють ніж для овочів і ніж для чищення овочів та фруктів. Обидва вони представляють собою вузькі ножі з коротким лезом, але ніж для чищення має елегантно зігнуту, кігтееподібну кромку леза, що полегшує і прискорює відкупорювання шкірки з овочів і фруктів.
  • Ніж для хліба. Цей тип ножа завжди має довге лезо середньої ширини і хвилясте зубчасте лезо, що дозволяє аккуратно різати навіть свіжий хліб.
  • Обвалювальні ножі. Цей ніж використовується для відокремлення різних видів м’яса, птиці та риби від кісток і шкіри. Він має гнучке, тонке лезо і дозволяє зрізати тонкі шматочки м’яса з кісток, хрящів і суглобів.
  • Ножі для стейка. Класичні ножі для стейка мають середню довжину клинка і спрямовану вгору (до лінії гострого кінця) кромку. Лезо таких ножів гостре, тверде і не згинається.
  • Універсальні ножі або кухарські, мають довге лезо і середню ширину. Їх можна використовувати для приготування найрізноманітніших страв. Ними можна різати м’ясо і рибу великими шматками, дрібно шинкувати овочі та зелень. Такий ніж завжди зручно лежить в руці, що робить його зручним для роботи протягом всього дня.

При виготовленні ножів західного зразка, які відомі у всьому світі, японські майстри дотримуються тих самих технологій, що і при виготовленні традиційних ножів у своїй країні. Тому, придбавши ніж японського виробництва, ви гарантуєте собі неперевершену якість. Важливо відзначити, що японські ножі, як і багато інших ножів, виготовляються не лише з нержавіючої сталі, але й з так званої дамаської сталі та інших “суперсталей”, які мають підвищену твердість.

Yaxell mon ніж та китайський шеф-ніж Yaxell — обидва ці високоякісні кухонні інструменти можуть бути відмінними доповненнями до вашої колекції ножів. Обираючи між ними, слід звертати увагу на особливості кожного типу ножа. Yaxell Mon ніж вражає своєю гостротою та унікальним дизайном, тоді як китайський шеф ніж yaxell служить ідеальним інструментом для приготування азіатських страв. Ретельно обираючи японські кухонні ножі, ви забезпечите собі найкращі умови для власної кулінарної майстерності.

Ти ж не залишав свій кошик просто так, правда?

Просто введіть адресу своєї електронної пошти нижче, і ми збережемо ваші покупки на майбутнє. Хтозна, можливо саме ви отримаєте код на приємну знижку :)

0