Не лише ножі для суші мають значення на японській кухні, а й інші інструменти. Наприклад, Деба, за допомогою якого можна здійснювати обробку риби та морепродуктів, й про який ми розкажемо детальніше.
Особливості конструкції ножа Деба для роботи з рибою
Японці називають цей ніж «деба ботьо», що перекладається як «гострий ніж для обробки». А тому й не дивно, що саме цей інструмент, що візуально нагадує маленький топорик, став затребуваним для приготування страв з риби та морепродуктів.
Деба ніж має наступні конструкційні особливості:
- Широка основа леза (п’ята), а також загострений, тонший кінчик для легкого різу;
- Ріжуча кромка має злегка випуклу форму, що спрощує роботу з філе;
- Залежно від серії, обух може мати різний формат та товщину до 7 мм;
- Заточка одностороннього типу пришвидшує обробку риби та морепродуктів;
- Для безпеки пальців кухаря створений широкий, функціональний больстер;
- Високий рівень твердості леза (60 HRC) дозволяє подовжити використання;
- Кут заточування – 15 градусів, завдяки чому можна здійснювати швидкий та легкий різ.
Ножі Деба, представлені у нашому асортименті, мають широке, тонке лезо з довжиною 15 см. Товстий обух, а також зручна ручка – те, що допомагає ножу лишатись функціональним та зручним незалежно від тривалості його використання.
Як правильно користуватись ножем Деба?
Для того, аби забезпечити швидку обробку продуктів, а також безпечність рук кухаря, необхідно правильно користуватись ножем Деба. Найперше зазначимо, що особливість форми, одностороннє заточування та інші деталі роблять інструмент підходящим не лише для роботи з рибою, а й птицею теж.
Зверніть увагу на наступні рекомендації щодо використання ножа:
- У випадку роботи з філе важливо робити легкі, плавні рухи, щоб відділити його від кісток;
- Якщо ви хочете відділити голову та хвіст – міцно утримуйте ніж у руці під час удару;
- Використовуйте спеціальні дощечки з дерева, аби не пошкодити лезо під час нарізки;
- Гострим кінчиком підчеплюйте отвір на черевній порожнині риби, аби випатрати її, тощо.
Варто зазначити, що потрібно дбати про ніж, аби подовжити термін його використання. Промивайте його одразу після нарізки риби та морепродуктів, витирайте насухо паперовими рушниками та закріплюйте на магнітних тримачах, допомагаючи уникнути деформації, корозії та пошкодження клинка.
Чому Деба – незамінний інструмент для обробки риби?
Найперше, для чого потрібен ніж Деба – це розділення риби на шматочки. Ніж має масивний обух та п’ятку, які створені спеціально для легкого відрубування хвоста та голови. Тонкий, гострий кінчик – ідеальний для того, аби з його допомогою вичищати черевну порожнину, а завдяки тонкій ріжучій кромці ближче до центру леза можна говорити про легкість ковзання клинка вздовж хребта риби.
Тому Деба вважається незамінним інструментом для кухарів, які працюють з рибою та морепродуктами. З його допомогою можна з філігранною точністю відділити філе від кісток, нарізати рибу на порції, а також подрібнити до однорідності, не використовуючи при цьому блендер та супутню техніку.
Маєте потребу у таких інструментах, як японські ножі з дамаської сталі? Тоді обирайте ножі від Yaxell, котрі потішать вас якістю, функціональністю та естетикою!