Ножі японські – це не лише функціональні кухонні інструменти, а й справжні витвори мистецтва. Проте головне не лише правильно підібрати ніж та користуватись ним, а й вберегти його від корозії, про що ми детальніше поговоримо сьогодні.
Чому японські ножі можуть піддаватися корозії?
Найперше варто зазначити, що чимала частина сучасних ножів піддаються корозії. Особливо, коли мова йде про ножі, створені зі сталі з високим вмістом вуглецю, адже вони менш стійкі до розвитку іржі.
Корозія — це процес окислення, який виникає у випадку неправильного зберігання, використання та миття ножа. Це неминучий процес для усіх клинків, якщо вони тривалий час контактують з вологою, за ними неправильно чи взагалі не доглядають.
Вуглецева сталь у випадку тривалого контакту з вологою формує на поверхні леза окислювальну плівку. Якщо ж до складу сталі входить чимало хрому, цей процес буде повільнішим, й можна помітити, як лезо такого ножа з часом почне тьмяніти й ставати темнішим.
Як правильно доглядати за ножем, щоб уникнути іржі?
Для того, аби на клинку вашого ножа не утворювалась іржа, необхідно подбати про його професійний догляд, який містить у собі кілька процесів – від миття до сушіння та зберігання.
Врахуйте наступні поради щодо догляду за японським ножем:
- Ніколи не мийте японські ножі у посудомийній машині – краще використовувати ручне миття, адже високі температури можуть пошкодити руків’я;
- Аби уникнути травмування клинка і як наслідок збільшення корозії, варто використовувати м’які губки під час миття;
- Ніж варто одразу промивати теплою водою після використання, аби залишки їжі та вологи не проникали в середину леза;
- Ніколи не залишайте ніж вологим, адже це може призвести до появи іржі, а тому завжди витирайте його насухо;
- Для витирання краще використовувати м’який рушник або паперові рушники, якими треба витерти насухо руків’я та лезо.
Варто також правильно зберігати японський ніж, аби уникнути корозії на його лезі. Для цього треба використовувати підставки або магніти, які допоможуть зберегти лезо гострим та чистим. Краще не зберігати ножі у ящиках без додаткового захисту: придбайте чохли для ножів, які допоможуть не лише вберегти їх від вологи, а й від затуплення від контакту одне з одним.
Найкращі методи захисту японських ножів від вологи
Не секрет, що найчастіша причина появи корозії на японському ножі – це надмірний контакт з вологою та водою, якого краще уникати, а також захищати від неї клинок.
Для захисту японських ножів від вологи, зверніть увагу на наступні рекомендації:
- Підбирайте правильне місце для зберігання ножа, яке має бути сухим, теплим, без зайвої вологи.
- Не забувайте про те, аби змащувати клинки за допомогою касторової або іншої олії, яка сформує захисну плівку на лезі.
- Регулярно проводьте процедуру заточки ножа, яка допомагає не лише зберігати його гостроту, а й прибирати мікротріщини, в яких може з’являтись іржа.
- Поліруйте лезо, аби уникнути його пошкодження, а також повернути дзеркальну гладкість поверхні, на якій менше утворюється корозія.
А для того, аби краще зберігати японські інструменти на кухні після використання, варто використовувати футляри для ножів. Вони допоможуть уникати не лише контакту з вологою, а й зайвих механічних пошкоджень, коли клинок не експлуатується.