Ніж із дамаської сталі являє собою багатофункціональний інструмент, котрий використовується не лише для приготування перших та других страв, наприклад, супу місо або суші. Його також можна задіяти під час приготування десертів, виконаних з тіста, а також натуральних, свіжих фруктів, про що ми розкажемо детальніше.
Точна нарізка фруктів для прикрашання
Мистецтво тонкої та точної нарізки фруктів має назву «карвінг». Найчастіше його використовують для того, аби підкреслити особливості смаків фруктів та овочів, а ще – для декорування святкового столу. Адже за допомогою японського ножа Yaxell та карвінгу можна створити незвичні форми продуктів – пелюстки, спіралі, квіти та інші форми.
Чому японські ножі ідеальні для точної та тонкої нарізки фруктів:
- Японські ножі мають малий кут заточування, завдяки чому ковзають крізь м’яку фруктову текстуру, не пошкоджуючи її волокна;
- Високий рівень гостроти леза японського ножа допомагає швидко порізати фрукти, не використовуючи сильний натиск рукою;
- Тонкий профіль японських інструментів допомагає нарізати фрукти без опору, створюючи філігранні форми;
- Японські ножі мають правильний баланс та легку вагу, завдяки чому їх легко контролювати під час карвінгу.
Для роботи з фруктами та прикрашання стола найчастіше використовують саме японські ножі Yaxell. А все завдяки підвищеному рівню гостроти та зручності управління клинком. Серед найпопулярніших варіантів – овочеві ножі, Накірі та Сантоку. Овочевий – маленький та універсальний, зручний для дрібної, філігранної роботи, тоді як Накірі дозволяє точно нарізати фрукти пластинками та слайсами. А от Сантоку створений для швидкої та «чистої» нарізки фруктів у великих об’ємах, що особливо важливо під час приготування салатів чи фруктових тарілок.
Робота з шоколадом і тістом
Японські ножі – кухарські інструменти, які широко використовуються не лише для роботи з м’ясом та морепродуктами. Їх також можна задіяти й під час роботи з тістом та шоколадом завдяки високому рівню точності, легкості та гостроті леза, там, де потрібна чистота ліній та увага до деталей.
Ножі з Японії від Yaxell можна використовувати для роботи з тістом та шоколадом:
- Тонкі та гострі леза ідеально підходять для чіткого розділення сирого тіста без його подальшої деформації.
- Ножі без серейторної ріжучої кромки (Сантоку, овочевий, Накірі) допоможуть зберегти краї тіста рівними, без злипання.
- Гладенький та чистий різ надзвичайно важливий й під час роботи з листковим тістом, інакше воно невчасно розкриється під час випікання.
- Моделі японських ножів з важким обухом допомагають акуратно нарізати плитки шоколадку без тріщин та зайвих крихт (Сантоку або шеф-ніж).
- Тонке та гостре лезо, особливо злегка підігріте, оптимально підходить для формування декоративних завитків або стружки шоколаду, знімання тонкого шару з його поверхні.
- Ножі з тонким кінчиком можна використовувати для різьблення або гравіювання на шоколадній поверхні, наприклад, під час її карвінгу.
Для тонкої нарізки тіста можна використовувати ніж з дерев’яною рукояткою Kaneyoshi або Сантоку. Виготовлення окремих деталей та компонентів з тіста, його декорування можна робити за допомогою маленького овочевого ножа. Нарізати чималі плитки шоколаду ми радимо з використанням ножа для шефа або Сантоку. А для художніх елементів стане оптимальним маленький овочевий ніж з гострим кінчиком.
Створення тонких шарів для багатошарових тортів
Надзвичайна гострота, а також оптимальна довжина леза японських ножів Yaxell робить їх гарним рішенням для кухаря, який готує багатошарові торти та десерти. Такі інструменти стануть гарними помічниками під час роботи з бісквітами, вологими та ніжними коржами, не розриваючи їх текстуру та не перетворюючи їх на крихти.
Зверніть увагу на наступні рекомендації щодо роботи з тортами:
- Перед тим, як нарізати коржі, попередньо охолодіть їх одну-дві години у холодильнику.
- На потрібній висоті зробіть мітку ножем, злегка обертаючи торт по колу.
- Встромивши ножа у бісквіт, обертайте торт, просуваючи ніж глибше, уникаючи розпилювання.
- Якщо ви готуєте м’які торти на основі мусу – злегка підігрійте лезо ножа, аби не розтягувати крем між коржами.
- Для чистого різу бісквітних шарів варто змочувати лезо японського ножа перед кожним розрізом.
А ми радимо також купити підставку для ножів, за допомогою якої можна зберігати інструменти з комфортом, а ще – підвищеною безпекою, не пошкоджуючи леза та руків’я!