Японські ножі Yaxell – високоякісні та довговічні інструменти для домашньої та професійної кухні. А серед основних параметрів, на які слід звертати увагу під час підбору ножа, варто відзначити кут заточування, про який ми розкажемо детальніше.
Відмінності між кутами заточування 15° і 30°
Кут заточування являє собою кут, який утворюється між скосом леза та ріжучою кромкою. Цей параметр визначає собою гостроту ножа Yaxell, міцність ріжучої кромки, її стійкість до пошкоджень, а також тривалість служби кухарського інструменту.
Порівняння кутів заточування 15° і 30°:
- Гострота: лезо з кутом заточування у 15 градусів має вищий рівень гостроти, а ще такий ніж вирізняється надзвичайно тонким лезом.
- Точність різу: ножі з кутом заточування 15 градусів оптимально підходять для тонкої нарізки та філірування, а з кутом у 30 градусів – для грубих робіт з продуктами, наприклад, рубки.
- Міцність кромки: лезо з заточуванням у 30 градусів матиме вищу стійкість до деформації, буде краще тримати форму за високих навантажень.
- Застосування: ножі з кутом у 30 градусів краще підходять для подрібнення м’яса з кістками, нарізки твердих овочів, тоді як варіанти з кутом у 15 градусів – для роботи з овочами та сирими продуктами.
- Частота заточування: ножі з кутом заточування 15 градусів потребують частішого заточування та шліфування, а моделі з кутом у 30 градусів заточуються рідше, але довше та глибше.
Ножі з різними кутами заточування мають свої переваги та недоліки. Наприклад, обвалювальний ніж Yaxell з кутом у 15 градусів має надзвичайні ріжучі властивості, адже він практично ковзає крізь продукти, оптимально підходить для тонкого слайсування та обробки м’ясних, рибних тушок, а також для роботи з делікатними продуктами. При цьому ножі з європейським стандартом заточування у 30 градусів будуть стійкішими до зламу, а також підходитимуть для грубих робіт з продуктами.
Оптимізація різу для м’яких і твердих продуктів
Японські ножі Yaxell – кухарські інструменти, які вражають своєю гостротою та точністю різу. Але при цьому для того, аби отримати оптимальний результат під час приготування страв, треба обирати не лише якісний ніж, а й враховувати структуру продуктів. Це допоможе зберігати її, підкреслювати смаки продуктів, запобігти витіканню соку та псуванню ножа.
Врахуйте наступні поради під час роботи з різними продуктами:
- М’які продукти (риба, помідори, тофу, авокадо): щоб не м’яти продукт та не розривати його на шматки, використовуйте ножі з тонким лезом, наприклад, Янагіба або шеф. Зволожуйте лезо для легкого різу, а також використовуйте техніку руху на себе, аби ковзати ножем вздовж інгредієнтів без зайвого натиску;
- Тверді продукти (морква, картопля, гарбуз, капуста): для зменшення навантаження на лезо варто використовувати ножі, що мають товщу кромку та прямий профіль, наприклад, Сантоку або Накірі. Використовуйте вертикальний, злегка надавлюючий рух, що допоможе розділяти продукти з натиском зверху, без потреби у їх «пилянні».
Використовуйте правильний ніж залежно від твердості та текстури продуктів. Наприклад, ми радимо використовувати ніж Янагіба для сирого, м’якого філе риби, Сантоку для моркви, редьки, тофу та помідорів, а Накірі – для подрібнення овочів, фруктів та зелені.
Збереження кромки за інтенсивного використання
Для того, аби зберегти кромку за постійного використання ножів, варто звернути увагу на засоби для заточування. Вони допоможуть підтримувати ріжучі властивості, доводити ніж до ідеальної гостроти, аби знижувати рівень зусиль, необхідних для забезпечення різу та обробки різноманітних продуктів.
Важливо також дотримуватись наступних рекомендацій:
- Після кожного використання ножа заточуйте його за допомогою мусату або водного каменю з різним рівнем зернитості для підтримки гостроти різу.
- Не чекайте, поки ніж затупиться повністю – краще частіше доводити ніж до гостроти, аніж відновлювати після повного затуплення.
- Зберігайте ножі окремо від інших кухарських інструментів – це допоможе уникнути пошкодження ріжучої кромки та її затуплення.
- Не рубайте великі кістки, а також тверді продукти – це може призвести до зламу кромки або кінчика ножа.
- Не вдаряйте ножем вздовж обробної дошки: ваші рухи повинні бути легкими та плавними, аби уникнути пошкодження інструмента.
Шукаєте професійні японські ножі Yaxell для себе або на подарунок? Зверніться до наших спеціалістів, які допоможуть обрати підхожу модель залежно від ваших потреб, бюджету та вподобань!