Японські ножі потребують особливого догляду та ставлення для подовження терміну своєї експлуатації. А щоб уникнути пошкодження та затуплення варто правильно заточувати їх з використанням водних каменів.
Вибір абразивності каменів Yaxell: від грубої заточки до фінішного полірування
Абразивність водних точильних каменів визначає їх призначення, для чого вони використовуються – для заточки, позбавлення від пошкоджень на лезі або безпосередньо для шліфування на фінішному етапі. А тому й підбір інструмента для заточки здійснюється безпосередньо за рівнем зернистості.
Точила для ножів у вигляді водних каменів можуть мати такі рівні зернистості:
- 240: призначений для грубого заточування, допомагає у відновленні геометрії леза, а також усуненні сколів;
- 600: камінь середньої грубості, належить до категорії універсальних, використовується для вирівнювання ріжучої кромки та її заточування;
- 1000: модель для базового заточування, формування ріжучої кромки, а також її доведення;
- 3000: камені для чистового етапу, які усувають задирки, готують ріжучу кромку до фінального етапу шліфування;
- 8000: використовуються для фінішного доведення, шліфування та надання ріжучій кромці дзеркального блиску.
Зазвичай точильні камені водні мають дві робочі сторони, які вирізняються рівнем своєї зернистості. Один бік каменю може мати більшу зернистість, інший – меншу, завдяки чому можна як використовувати інструмент для заточування, так і для фінішного шліфування.
Ключові принципи та поширені помилки при заточуванні японських ножів
Для того, аби ваш кухарський інструмент завжди був достатньо гострим, мав лезо без сколів та пошкоджень, варто правильно користуватись водними каменями для заточування, враховуючи при цьому рекомендації спеціалістів.
Ключові принципи під час заточування японських ножів водними точильними каменями:
- Замочування: перед використанням водний камінь необхідно замочити у воді приблизно на десять-п’ятнадцять хвилин.
- Кут заточування: повинен бути стабільним протягом усього процесу, відповідати куту заточування ножа (12 або 15 градусів).
- Тиск: має бути рівномірним на обох сторонах леза, що забезпечить відсутність його пошкодження у процесі доведення.
- Чистота: камінь потрібно регулярно очищати від металевих частинок та суспензії, що допоможе уникнути травмування ріжучої кромки та зниження заточувальних властивостей.
- Перевірка сколів: після кожного етапу використання каменю варто перевіряти ніж на наявність пошкоджень, щоб визначити готовність до подальшого шліфування.
Варто також уникати поширених помилок, яких можна припуститись під час використання водного точильного каменю. Найпопулярніша з них – витримка нерівномірного кута протягом усього процесу заточування, що може призвести до неякісно обробленого леза та затуплення його ріжучої кромки.
Уникайте й надмірного тиску на обидві сторони леза: таким чином можна травмувати як ріжучу кромку, так і сам камінь. Не варто також й пропускати етапи заточування: різкий перехід від грубої заточки до шліфування може призвести до появи подряпин на поверхні леза.
Пам’ятайте й про те, що недостатнє зволоження каменю призводить до швидкого його зношування та погіршення процесу заточування.
Фінальне доведення ріжучої кромки — мистецтво завершення
Фінішний етап заточування полягає у наданні лезу гостроти та ідеального блиску, усунення нерівностей та задирок, сформованих під час грубої обдирки.
Фінальне доведення кухарського ножа з довгим лезом має наступні особливості:
- Вибір каменю: для фінального етапу варто використовувати високозернистий камінь з не менш як 8000 зернистістю.
- Правильні рухи: варто застосовувати мінімальний тиск на лезо ножа, рухаючи по каменю рівномірно, плавно та легко.
- Перевірка гостроти: після того, як здійсните кілька проходів вздовж каменю, перевірте лезо на гостроту за допомогою шматочка паперу.
- Полірування: для досягнення дзеркального блиску та візуальної естетичності можна використати камінь для полірування.
Ми радимо мати у домашніх умовах або на професійний кухні набір каменів, які будуть підходити для різних завдань. Зверніть увагу на камені з малим рівнем зернистості, які необхідні для правки ріжучої кромки, усунення пошкоджень та сколів на ній. А також не зайвими стануть й камені для полірування, за допомогою яких можна повернути швидкість та чистоту різу.
А у нашому магазині ви знайдете не лише якісні японські ножі, а й функціональні інструменти для заточування та правки – не тільки камені, а й мусати та точилки!



