Японський ніж – інструмент, котрий допоможе в обробці будь-яких продуктів на кухні. Однак важливо не лише правильно обрати його, а й подбати про те, аби під рукою були усі необхідні інструменти для його заточування.
Точильний камінь чи мусат: що обрати?
Для збереження заточування, його оновлення та позбавлення ножа під пошкодження, полегшення роботи з продуктами необхідно використовувати інструменти для заточки. Одразу варто зазначити, що на кухні потрібно мати і точильний камінь, і мусат, адже вони виконують різні функції.
Точильний камінь водний, який можна знайти у нашому асортименті, використовується для основного процесу заточки. Вони можуть мати різні рівні зернистості, за допомогою чого підходять для попередньої заточки різних типів лез.
Мусат для ножів – інструмент, який активно використовується для вирівнювання ріжучої кромки. У разі пошкодження або вигинання леза варто застосовувати мусат, який допоможе позбутись також і маленьких дефектів на клинку.
Варто зазначити, що точильні камені використовуються у випадку, якщо клинок критично затупився, тоді як мусати необхідні для регулярного догляду.
Як правильно користуватись інструментами для заточування?
Щоб відновити гостроту леза ріжучої кромки ножа, необхідно правильно користуватись заточними інструментами. Найчастіше їх використовують близько двох-чотирьох разів на рік залежно від матеріалу леза та частоти використання ножа.
Основні правила використання точильного каменю:
- Перед використанням точильний камінь необхідно замочити у воді;
- Тримати лезо ножа необхідно під кутом 15-20 градусів, у чому допоможе насадка-тримач кута заточування;
- Простіше буде рухати лезом від себе й назад, а не використовувати кругові рухи;
- Завжди заточуйте ніж з обох сторін з однаковим рівнем інтенсивності;
- Використовуйте спочатку камінь з більшою зернистістю, доходячи до дрібнозернистих;
- Виконуйте фінішне полірування на камені без суспензії або не змащеному водою.
Користуватись мусатом треба трохи інакше. Його використовують за дрібного пошкодження, наприклад, удару об тверду поверхню, або якщо ніж трохи затупився. Для цього мусат впирають кінчиком у стільницю, а потім проводять лезом від себе й назад до ідеальної гладкості ріжучої кромки.
Догляд за інструментами для заточування ножів
Щоб подовжити термін використання такого інструменту, як точильний камінь для ножів, необхідно правильно за ним доглядати, аби уникнути пошкодження шліфувальної поверхні.
Для цього зверніть увагу на наступні поради:
- Не залишайте камінь надовго у воді, адже це може пошкодити його поверхню.
- Не зберігайте камені на сонці – оберіть місце без прямих його променів.
- Не сушіть камені під феном або вентилятором, аби уникнути появи тріщин.
- Для миття та змащування використовуйте холодну, а не гарячу воду.
- Для очищення каменів від металічного пилу не використовуйте мийні засоби.
- Для видалення нерівностей на поверхні використовуйте спеціальні бруски.
Догляд за мусатами відносно простіший. Після заточки його потрібно протерти чистою тканиною, а раз на кілька тижнів – мити у мильній воді з використанням м’якої губки. Аби не пошкодити його металічну чи керамічну поверхню, радимо уникати сталевих губок або щіток під час миття.