Японські ножі – відомі у всьому світі інструменти для кухаря, за допомогою яких можна готувати не лише азійські, а й будь-які інші страви. А у цій статті ми розповімо, як за допомогою ножів Yaxell готувати ферментовані продукти та що варто врахувати при цьому.
Нарізка овочів для кімчі та місо
Овочі – основа як корейського кімчі, так і традиційного японського супу місо. Обидві страви потребують однорідності нарізки своїх інгредієнтів: для того, аби кімчі ферментувалось рівномірно, а також для того, аби овочі правильно готувались й не переварювались у супі місо.
Особливості нарізки овочів для кімчі та місо ножами Yaxell:
- Пекінська капуста: найкраще нарізати її смугами або однорідними квадратиками;
- Морква та редька: для кімчі краще нарізати їх соломкою, а для місо – тонкими скибочками;
- Часник та імбир: потребують дрібного шинкування за допомогою невеликого ножа;
- Тофу: для супу його варто нарізати кубиками, не пошкоджуючи при цьому текстуру;
- Вакаме: водорості нарізаються після замочування, невеликим, коротким ножем.
Для нарізки овочів для кімчі та місо варто обирати оригінальні японські ножі Yaxell. Ми радимо звернути увагу на Накірі – інструмент, який має пряме лезо, що дозволяє робити точні, вертикальні різи, завдяки чому оптимально підійде для нарізки капусти, моркви та редьки. Не зайвим буде й маленький, універсальний овочевий ніж, яким зручно чистити невеликі овочі, наприклад, часник, імбир та перець.
Контроль товщини для рівномірної ферментації
Під час процесу ферментації однакова товщина шматочків гарантує, що вони будуть мати однакову швидкість бродіння, стабільну текстуру, а також збалансований смак. Японські кухарі ретельно дотримуються однорідності нарізки продуктів для процесу їх ферментації, оскільки навіть найменше відхилення у цьому може призвести до наявності переброджених або недоброджених часточок.
Для правильної ферментації продуктів важливо дотримуватись однакової їх товщини. Наприклад, кухарі з Японії рекомендують наступну товщину овочів: капуста – до 2 см, морква та редька – до 4 мм, огірки – до 6 мм, цибуля – до 3 мм. Це допоможе продуктам рівномірно готуватись та просочуватись розсолом, підтримувати стабільність смаку.
Як японські ножі допомагають контролювати товщину нарізки продуктів для ферментації:
- Для ножів з Японії використовується сталь з високим рівнем твердості, що допомагає різати без додаткового зусилля, створюючи ідеальні, тонкі шматочки продуктів;
- Ножі з прямим лезом дозволяють позбутись гойдання інструменту, що дозволяє контролювати глибину різу та гарантувати стабільний результат;
- Тонке лезо японських ножів не «розпирає» овочі зсередини, а тому вони не втрачають форму, а зріз залишається рівним.
Використовуючи ніж для чищення фруктів та овочів від Yaxell, важливо дотримуватись кількох порад, аби мати однакову товщину інгредієнтів. Використовуйте під час нарізки направляючі рухи, ріжучи продукти в одне натискання ножем за всією довжиною леза. Для спрощення процедури нарізки варто починати роботу з овочів однакової довжини або форми.
Сумісність із кислими середовищами
Кислі продукти, наприклад, лимони, помідори, ананаси, квашені овочі та інші, активно взаємодіють з металом, особливо зі сталлю, що містить чималу кількістю вуглецю. У випадку недостатнього догляду, а також неправильної роботи з ножами це може призвести до певних наслідків – зміни смаку продуктів й не тільки.
Як кисле середовище може впливати на ніж та продукти:
- За тривалого контакту з кислим середовищем на поверхні ножа може утворюватись іржа або патина, характерна бура плівка.
- Кислоти поступово будуть знижувати гостроту ножа, «роз’їдаючи» кромку леза, особливо, якщо не вимивати залишки продуктів після приготування.
- Окислення металу впливає на смак продуктів, особливо, якщо мова йде про нарізку сирих інгредієнтів або ферментованих.
Уникнути цього можна, якщо оперативно очищувати поверхню ножа після нарізки кислих продуктів, промиваючи та насухо витираючи лезо. Не зайвою буде й наявність на лезі легкої плівки мінеральної оливи, яка захищає ніж від агресивного, кислого середовища. А також намагайтесь уникати тривалого контакту леза з кислотою: не залишайте ніж у мисці з помідорами або маринадом навіть на кілька хвилин.
А у нашому магазині ви зможете купити набір якісних ножів Yaxell для себе або на подарунок. Адже за допомогою якісного кухарського інструменту ви зможете готувати як вдома, так і на професійній кухні легко та з задоволенням!