Як кулінарні техніки різних країн світу впливають на еволюцію японських ножів Yaxell

Ніж із дамаської сталі з Японії – універсальний кухарський інструмент, який широко використовується не лише під час приготування азійських страв, а в інших кухнях світу. Сьогодні ми розповімо детальніше про особливості японських ножів Yaxell та їх адаптацію до роботи з іншими видами кухонь та інгредієнтів.

Адаптація японських ножів для обробки європейських продуктів

Початково та традиційно японські ножі створювались для роботи з місцевими інгредієнтами – рибою, морепродуктами, овочами та рисом. Проте процес глобалізації вплинув на розвиток ножового мистецтва, завдяки чому почали активно розроблятись так звані гібридні, універсальні інструменти, які підходили для обробки європейських продуктів. Тоді як в азійських країнах найпопулярнішими продуктами є овочі, бобові та фрукти, у Європі домінують м’ясо та сири. Це призводить до потреби ретельно розробляти ножі з урахуванням харчових тенденцій конкретних регіонів.

Найпопулярніші японські ножі Yaxell, які використовуються для роботи з європейськими продуктами:

  • Шеф-ніж: він став японським аналогом європейського шеф-ножа, отримав легше, тонше лезо, яке дозволяє працювати з великими шматками м’яса – від яловичини до баранини, а також з твердими овочами та зеленню;
  • Сантоку: розроблений як універсальний домашній або професійний ніж, який підходить і для м’яса, і для нарізки риби з овочами, легший за шеф-ніж, а також підходить для європейських потреб;
  • Овочевий: невеликий ніж з Японії, який схожий на європейський кухарський та універсальний, що широко використовується для дрібних кулінарних робіт, а також чищення картоплі, очищення овочів та фруктів.

Ножі Yaxell Ran та інших серій найкраще адаптовані для роботи з європейськими продуктами. Вони мають 69 шарів дамаської сталі, а також твердий «сердечник», завдяки чому довго залишаються гострими й підтримують чіткість різу. А руків’я, виконане з канви мікарта, легко миється, не вбирає вологу, а також має стійкість до грибка завдяки просоченню смолою.

Вплив французької кулінарної школи на форму та призначення деяких японських ножів

Франція – країна, котра представила світу чималу кількість професійних шеф-кухарів, які готують особливі страви з м’яса, риби та овочів. А тому й не дивно, що саме французька кулінарна школа має вплив на виготовлення ножів у будь-якій країні світу, у тому числі й у Японії. Вплив на японські ножі при цьому помітний у зміні їх форми та підвищенні функціональності кожного окремого інструменту.

Французька кулінарна школа мала наступний вплив на японські ножі:

  1. Японський ніж для шефа з’явився як реакція на зростаючу популярність шеф-ножа з Франції у ресторанах Японії.
  2. Французька техніка нарізки «push-cut», тобто пряме та швидке натискання, оптимально підходить для японських ножів, що мають тонке та гостре лезо.
  3. Все більше ножів з Японії враховують французькі стандарти балансування, підбирають правильну довжину руків’я та якість сталевого сплаву для леза.

Варто зазначити, що французькі кулінарні стандарти часто підштовхують виробників ножів створювати інструменти згідно з потребами європейських кухарів. Бренд Yaxell не став винятком, розробляючи кухарські ножі, котрі здатні легко впоратись з приготуванням не лише азійських, а й французьких страв.

Синергія японських ножів з латиноамериканською та азійською кухнями

Не лише французька кухня потребує використання гострих та якісних японських ножів. З їх допомогою можна створювати страви з будь-якого куточку світу, але особливо популярними вони були й лишаються в Азії, а також у країнах Латинської Америки.

Японські ножі широко використовуються в інших кухнях світу:

  • За допомогою Сантоку або шеф-ножа зручно нарізати м’ясо на фахітас, подрібнювати овочі для тако, сальси або створювати гуакамоле;
  • Накірі допомагає швидко нарізати кукурудзу або батат, маніоку для приготування широкого спектру латиноамериканських страв;
  • Овочевий ніж активно використовується для нарізання овочів для корейського кімчі, тайських рецептів, приготування китайської локшини тощо;
  • Китайський шеф-ніж допомагає подрібнювати імбир та часник, перець чилі, які широко використовуються у національних стравах В’єтнаму та Тайваню;
  • Ніж Деба допомагає в обробці риби для суші та сашимі, нарізки гребінців для рамена та подрібнення восьминогів для пулькоги з Кореї.

Японські ножі являють собою багатофункціональні інструменти. Завдяки адаптації форм та матеріалів до сучасних кулінарних традицій, вони оптимально підходять не лише для суші та сашимі, а й для приготування французького рататую, тайського падтай чи асадо з Аргентини.

А у нашому магазині ви можете аксесуари для ножів купити, які подбають не лише про підтримку потрібного рівня гостроти (мусати та водяні точильні камені), а й про їх зберігання та безпечне перевезення, наприклад, футляри та чохли для ножів!

Як кулінарні техніки різних країн світу впливають на еволюцію японських ножів Yaxell
Ти ж не залишав свій кошик просто так, правда?

Просто введіть адресу своєї електронної пошти нижче, і ми збережемо ваші покупки на майбутнє. Хтозна, можливо саме ви отримаєте код на приємну знижку :)

0