Відомі колекціонери та їхні улюблені японські ножі

Ножі, створені відомими японськими майстрами, вважаються не лише професійними інструментами для кухні, а й справжнім витвором мистецтва. А у цій статті ми розкажемо, чому варто купити набір якісних ножів, а також хто й чому колекціонує їх.

Японські ножі як предмет колекціонування

Колекції японських ножів формуються найчастіше з найпопулярніших інструментів, котрі можна використовувати на кухні. А тому й не дивно, що у кожного колекціонера та майстра кухарського мистецтва можна знайти цілий набір клинків, що підходять для виконання широкого спектру завдань.

Найпопулярнішим інструментом для колекціонування є класичний ніж Сантоку. Створений для виконання універсальних кухарських завдань, він являє собою серце будь-якої колекції японських ножових інструментів.

Не поступається йому у популярності й ніж Янагіба, що має унікальні форми, односторонню заточку та довге лезо, створене спеціально для роботи з м’яким риб’ячим філе, й використовується переважно для приготування суші та сашимі.

Не забудемо і про ножі для роботи з рибою та морепродуктами. Найпопулярнішим з них є Деба – багатофункціональний топорик, котрий має широке, товсте лезо з тонким, гострим кінчиком, за допомогою якого легко очищувати та патрати рибу.

Що робить японські ножі цінними для колекціонерів?

Японський ніж – це втілення багатовікових традицій, завдяки чому у ньому поєднуються якісні, сучасні матеріали, а також стародавні технології виготовлення клинків майстрами, котрі раніше займались створенням катан.

Цікавість до японських ножів виникає через їх особливості:

  • Високий рівень міцності ножів, які мають підвищену стійкість до пошкоджень;
  • Подовжений термін експлуатації завдяки правильно дібраним матеріалам;
  • Тільки ручне виготовлення й заточка японськими майстрами;
  • Стійкі до грибка, вологи та зношування матеріали руків’я;
  • Використання надійних матеріалів – японських неіржавіючих сталей тощо;
  • Унікальний візерунок дамаської сталі на кожній серії ножів.

Ніж Кірітсуке, Накірі та інші види японських інструментів, котрі тривалий час були невідомі широкій публіці на Заході та у Європі, стають все популярнішими. Не лише кухарі, а й поціновувачі азійської культури обирають колекціонування унікальних ножових виробів, котрі, на відміну від європейських та американських аналогів, мають чітке завдання на кухні.

Відомі люди, що обожнюють японські клинки

Серед поціновувачів японських виробів, а особливо ножів, в основному майстри кухарського мистецтва. Наприклад, Матті Янсен, який обожнює лінійку ножів RAN, й за допомогою якої зміг отримати кілька медалей у почесному конкурсі майстрів суші у Швеції.

Не поступається йому й Понтус Йохансон, котрий обирає для роботи та колекціонування серію клинків Super GOU, яка славиться своєю простотою, функціональністю та унікальною естетикою зовнішнього вигляду.

Навіть представники Єлисейського палацу, де присутня власна кухарська школа, воліють обирати для своїх учнів японські ножі. Найчастіше там обирають клинки з серії RAN, яка є золотою серединою серед інших лінійок бренду Yaxell.

А придбати якісні японські ножі, створені з любов’ю до кожної деталі, ви зможете у нашому інтернет-магазині Yaxell!

Ти ж не залишав свій кошик просто так, правда?

Просто введіть адресу своєї електронної пошти нижче, і ми збережемо ваші покупки на майбутнє. Хтозна, можливо саме ви отримаєте код на приємну знижку :)

0