Популярність японських ножів базується не лише на їх унікальному зовнішньому вигляді, а й технологічності виробництва, що робить їх довговічним інструментом для кухні. А сьогодні ми розповімо, які бувають японські ножі та як їх обирати правильно.
Основні типи японських ножів і їх призначення
На японській кухні можна помітити чималу кількість ножів, кожен з яких створений з конкретною метою й допомагає у обробці, нарізці та обвалюванні різноманітних продуктів.
Серед найпопулярніших типів японських ножів відзначимо наступні:
- Сантоку: ніж Сантоку є базовим, підходить для щоденних завдань, використовується для нарізки, шинкування та подрібнення м’яса та овочів;
- Янагіба: має довге, тонке лезо, завдяки чому оптимально підходить для тонкої нарізки та роботи з риб’ячим та м’ясним філе;
- Деба: ніж Деба використовується переважно для роботи з рибою та морепродуктами, адже має форму невеликого топорика з гострим кінчиком;
- Накірі: ніж, розроблений спеціально для обробки та нарізки овочів й зелені, має форму топорика для забезпечення ідеального різу;
- Кірітсуке: ніж Кірітсуке – універсальний інструмент, який виконує безліч завдань з нарізки різноманітних продуктів.
Окремо варто відзначити й азійський шеф-ніж, який вирізняється від європейського формою топорика. Це спрощує процедуру нарізки, рубки та шинкування не лише овочів та фруктів, а також зелені й м’яса.
Які критерії враховувати при виборі японського ножа?
Найголовніше, на що варто звернути увагу, обираючи японський кухонний інструмент – це його призначення. З’ясуйте, для чого вам потрібен ніж – для обробки м’яса, нарізки овочів, формування тонких слайсів з рибного філе, приготування суші тощо.
Обираючи японський ніж, зверніть увагу на:
- Матеріал клинка: краще обирати ножі, створені з неіржавіючої сталі VG-10 або SG2, що підвищує їх міцність.
- Матеріал руків’я: найкращий варіант – дерево Пакка або ж канва мікарта, які мають ідеальний баланс ваги та зручності.
- Баланс ножа: правильно збалансований ніж допоможе руці кухаря не втомлюватись, а також зручніше працювати з інструментом.
- Твердість: чим твердішим за шкалою Роквелла буде матеріал ножа – тим менше ймовірності його пошкодження або зламу.
Ми також радимо не забувати звертати увагу й на бюджет. Від цього буде залежати власне тип ножа, його матеріал, серія, з якої він походить, а ще – кількість інструментів, які ви зможете придбати для роботи на кухні.
Переваги японських ножів перед іншими
Японські ножові інструменти для кухні є значно популярнішими за європейські навіть попри чималу ціну, оскільки вирізняються особливими технологіями виробництва й якісними матеріалами.
До переваг японських ножів відносять:
- Бездоганну гостроту леза, адже для виготовлення японських ножів використовують багатошарову сталь;
- Зручні та ергономічні руків’я з матеріалів, які не ковзають у долоні, а також мають ідеальний баланс;
- Підвищена твердість леза ножів, завдяки чому вони менше схильні до механічних та інших пошкоджень;
- Висока якість збірки, що дає змогу створити інструмент для кухаря, з яким не втомлюється рука.
Обираючи ножі YAXELL, ви отримуєте не лише професійний інструмент для кухні, а й витвір справжнього японського мистецтва!