Кірітсуке -фаворит серед японських кухонних ножів

Японія добре відома своїм виробництвом чималої кількості кухарських інструментів, які можуть використовуватись з конкретною метою. А сьогодні ми розповімо про кухонний ніж Yaxell, який підійде для широкого спектру кухонних завдань – Кірітсуке.

Історія та традиції використання Кірітсуке

Ніж Кірітсуке має глибокий історичний контекст, адже широко використовується в Японії для приготування супів, салатів, суші та сашимі. Він підходить для будь-яких страв, які потребують особливої точності та тонкості нарізки інгредієнтів.

В Японії цей інструмент використовується виключно майстрами (шефами) на кухні, яких називають «куші». Згідно з традиціями, лише після досягнення конкретного звання кухар може брати до рук певний інструмент, й цей належить до категорії виробів для майстрів. Й не дивно, адже його особлива форма та унікальний клинок потребують справжньої майстерності, щоб не травмувати пальці гострим кінчиком.

Й навіть сьогодні Кірітсуке використовується у ресторанах високого класу, де кулінари намагаються не лише готувати естетичну їжу, а й подавати її швидко, зберігаючи під час нарізки форму та текстуру продуктів, що покращує їх смакові властивості.

Особливості дизайну та функціональність ножа Кірітсуке

З погляду використання Кірітсуке – типовий ніж шеф-кухаря, який доволі схожий на не менш відомий Сантоку. Але при цьому головна їх відмінність полягає у різкому скосі клинка до лінії ріжучої кромки, який формує гострий кінчик. Цей кінчик розроблений якраз для тонкого слайсування та нарізки продуктів з ідеальною точністю. А також з його допомогою можна швидко робити контрольовані надрізи у продуктах.

Набори кухонних ножів, які містять у собі цей ніж, можна назвати по-справжньому універсальними. Адже немає завдання на кухні, з яким не впорався б цей інструмент. Кірітсуке – ніж з довгим, широким лезом та гострим кінчиком, який вирізняється ще й невеликою товщиною клинка – максимум 3,5 мм. Невелика товщина інструменту робить його значно універсальнішим, ніж більшість європейських ножів, але при цьому вимагає вмінь та уважності під час обробки продуктів.

Сучасні Кірітсуке мають симетричне, двостороннє заточування, завдяки чому ніж адаптований під європейський ринок. Як й інші японські моделі з дамаської сталі, він вирізняється характерним візерунком на лезі.

Для приготування яких страв Кірітсуке підходить найкраще?

Оскільки ніж Кірітсуке є універсальним, з його допомогою можна приготувати будь-які страви – від японських до європейських. А тому він може виконувати безліч завдань на кухні, допомагаючи як з приготуванням овочевого салату, так і з нарізкою інгредієнтів для ролів та сашимі.

Ніж Кірітсуке можна сміливо використовувати для приготування страв з:

  • Овочами;
  • Фруктами;
  • Зеленню;
  • Рибою;
  • Морепродуктами;
  • М’ясом;
  • Птицею тощо.

Найчастіше Кірітсуке використовують для підготовки інгредієнтів, наприклад, для місо-супу, страв у клярі темпура, які потребують тонкої та точної нарізки. А також історично ніж використовувався під час приготування кейсекі (японського вишуканого обіду).

Не забувайте про те, що варто підтримувати свої кухарські інструменти ідеально заточеними. Для цього ми рекомендуємо використовувати точила для ножів, які ви можете знайти у нашому асортименті.

Ти ж не залишав свій кошик просто так, правда?

Просто введіть адресу своєї електронної пошти нижче, і ми збережемо ваші покупки на майбутнє. Хтозна, можливо саме ви отримаєте код на приємну знижку :)

0