Японська кухня відома на увесь світ своїм особливим ставленням до їжі, унікальними стравами, а також незвичними інгредієнтами. А у цій статті ми поговоримо детальніше про страву під назвою кейсекі й навіщо для неї потрібні якісні ножі для нарізки.
Що таке кайсекі та як його готують?
Кайсекі або ж кайсеки-рьорі являє собою особливе мистецтво приготування та подачі страв на зразок високої кухні. Такий тип приготування страв та їх подача вважаються престижними та унікальними. Найчастіше страви, котрі входять до складу кайсекі, подають за традиційною японською святковою вечерею, інколи – під час чайної церемонії.
Найчастіше до кайсекі входять наступні страви:
- Закуски;
- Суші;
- Сашимі;
- Тушковані овочі;
- Суп;
- Гриль овочі або м’ясо;
- Соус;
- Салат;
- Рис;
- Мариновані овочі;
- Десерт тощо.
Основний принцип кайсекі полягає у тому, аби насолоджуватись естетикою страв, можливістю споглядати стіл, на якому вони розміщені, гарний посуд та столове приладдя, а також ретельно підібране меню та його інгредієнти.
Зазначимо, що кайсекі-рьорі – це перш за все індивідуальний набір страв та інгредієнтів, які кухар готує для конкретного гостя. Інколи усі страви подають одномоментно, а інколи – готують залежно від того, як швидко їсть гість, додаючи нові й нові на стіл.
Чому для ідеальної нарізки обирають ножі Yaxell?
Неможливо приготувати якісні страви, а тим паче кайсекі-рьорі, якщо не мати для цього відповідного, підхожого японського ножа, який здатен впоратись з очищенням, нарізкою, шинкуванням та слайсуванням продуктів.
Ніж із дамаської сталі від Yaxell має наступні переваги:
- Високі ріжучі властивості допомагають швидше нарізати та подрібнювати продукти;
- Якісна сталь дозволяє ножу лишатись гострим на довший термін й менше тупитись;
- Зручне для утримання руків’я не перевантажує руку кухаря й не викликає утоми;
- Матеріал руків’я у вигляді дерева пакка або канви мікарти має антиковзні властивості;
- Правильний баланс інструмента дозволяє зі зручністю оброблювати продукти.
А також варто зазначити, що використання японських ножів спростить приготування страв, оскільки вони створені для обробки та подачі продуктів. А завдяки широкому асортименту кухарських інструментів, можна дібрати той, котрий оптимально підходитиме під конкретні завдання та формування певної страви для кайсекі.
Естетика подачі: секрети японської кухні
Японська кухня особлива ще й тому, що чималу увагу кухарі приділяють не тільки приготуванню страв та добору інгредієнтів, а й подачі. Філософія вживання японських страв полягає у тому, що ними потрібно не просто ласувати, а й насолоджуватись тим, який вигляд вони мають та як розміщені на столі.
Оснований принцип японської кухні – це «один суп та три страви», а отже на столі має бути місо суп, рис та будь-які два гарніри. Найчастіше гарнір – це тушковані або мариновані овочі, капуста, дайкон тощо. Інколи до складу японського частування може входити чай, будь-який інший напій та десерт.
Подача страв залежить безпосередньо від того, де ви збираєтесь ними ласувати. У деяких регіонах Японії заведено подавати їх на спеціальній дерев’яній таці, яка вміщує у собі усе необхідне для одного гостя.
Палички для їжі при цьому вкладаються на нижній половині таці, рис – зліва, аби можна було зручно взяти піалу до рук. На протилежному боці розміщують піалу з супом, яку також беруть у руку. Правий верхній куточок таці займає основна страва – її не беруть у руку, а тому до неї можна дотягнутись паличками.
Зліва знизу найчастіше ставлять невеликі піали з тушкованими стравами, по центру – салати, а якщо на таці лишилось вільне місце – японці воліють займати його десертом чи за допомогою ко-но моно або ж засолених інгредієнтів.
Хочете, аби після приготування страв ваші ножі зберігались окремо від інших інструментів й не пошкоджувались? Тоді обирайте у нашому асортименті фірмові футляри для ножів!