Оригінальні японські ножі є одними з найвідоміших інструментів високої якості у світі кухонного інвентарю. Вони відомі своєю гостротою, міцністю та витонченим дизайном. Саме тому ми розповімо про тріо вузькоспеціалізованих інструментів – Янагіба, китайський шеф-ніж та обвалювальний, їх особливості, підхід до підбору та використання на професійній та домашній кухні.
Ніж для делікатного нарізання сашимі: критерії вибору Янагіби Yaxell
Янагіба – японський ніж, що має клинок у формі вербного листка. Це традиційний ніж з одностороннім заточуванням, який призначений для делікатного нарізання сирої риби на суші та сашимі. Янагіба від Yaxell вважається еталоном точності та чистоти різу, а тому його часто можна побачити у закладах високої кухні.
Особливості ножа Янагіба:
- Довге лезо: довжина леза становить 21 см, що дозволяє здійснювати один рівномірний, плавний рух, не використовуючи техніку пиляння продуктів й не пошкоджуючи їх структуру;
- Одностороннє заточування: це дозволяє сформувати асиметричну кромку, що має дуже тонкий кінчик для філігранної роботи;
- Тонкий профіль: завдяки цьому ніж легко входить у продукт, ковзає у ньому без зусиль й забезпечує чистий різ;
- Оптимальний обух: товстий, але при цьому звужений до тонкої ріжучої частини, завдяки чому покращується комфорт використання та ріжучі властивості.
Обираючи ножі для суші Янагіба, варто звернути увагу на їх особливості та характеристики. Зверніть увагу на основний матеріал леза: представлені у нас моделі виготовлені з вуглецевої сталі SK5, що має високий рівень міцності та стійкості до зношування. Руків’я для зручності має бути виготовлене з дерева, мати круглу або восьмикутну форму для збільшення зчеплення з пальцями.
Китайський шеф ніж Yaxell: оптимальний вибір для обробки великих шматків м’яса
Цей ніж також має назву «chukabocho» й зовні схожий на звичайний топорик. Але при цьому він виконує роль універсального шеф-ножа на домашній та професійній кухні, призначений для роботи з великими шматками м’яса, подрібнення овочів, рубання та легкого переміщення інгредієнтів завдяки широкому лезу.
Особливості китайського шеф-ножа:
- Форма: широке лезо має прямокутну форму, що забезпечує стабільність та зручність під час нарізання об’ємних продуктів, наприклад, м’яса та овочів;
- Загострений наконечник: дозволяє легко виконувати точкову нарізку, дрібну роботу з деталями та вирізати декоративні елементи;
- Міцність та баланс: форма забезпечує оптимальне балансування ножа та зручність роботи з ним на тривалій основі;
- Руків’я: має зручну форму, що забезпечує оптимальний хват та контроль ножа за тривалої роботи.
Підбирати такий інструмент для кухаря також слід з урахуванням його матеріалу. Китайський шеф-ніж від Yaxell виконаний з дамаської сталі VG10, завдяки чому має підвищений рівень міцності. Зверніть увагу й на баланс ножа: центр важкості має бути зміщеним ближче до ручки задля комфорту використання. Для виготовлення руків’я використовують міцні матеріали, такі як дерево або канва мікарта, що гарантують довговічність та стійкість до вологи.
Універсальний обвалювальний ніж Yaxell: точність та контроль при зрізанні м’яса з кісток
Обвалювальний ніж призначений для зрізання м’яса з кісток, очищення від сухожилок, зняття шкіри та обробки м’ясної туші. Його часто використовують як на домашній, так і на професійний кухні, особливо під час роботи з такими видами м’яса, як свинина, яловичина та птиця.
Особливості універсального обвалювального ножа:
- Вузьке лезо: інструмент має вузьке та тонке лезо з легким вигином, що підвищує рівень його маневреності;
- Рівень жорсткості: ножі для обвалювання можуть бути як жорсткими (для великих туш), так і зі збільшеною гнучкістю (для філеювання);
- Гострий кінчик: завдяки наявності гострого та тонкого кінчика ніж легко проникає під шкіру, видаляючи не лише її, а й м’язи;
- Ергономіка: руків’я ножа має зручну форму, не ковзає у долоні й забезпечує надійний хват для простоти роботи з м’ясом.
Під час вибору такого ножа зверніть увагу на моделі від Yaxell, які виготовлені з порошкової сталі SG2. Вони мають високий рівень міцності леза, а також підвищену гостроту, що допоможе рідше заточувати їх. Важливо враховувати також і довжину леза: оптимальне рішення – 15 см, що допоможе оброблювати як великі, так і малі туші. А також зверніть увагу на руків’я, яке повинне мати антиковзну поверхню та бути виготовленим з довговічного матеріалу – канви мікарта або пакка.
Ми радимо не забувати й про необхідність такого інструменту як мусат для заточування ножів. З його допомогою усі ваші кухарські ножі будуть гострі й готові до виконання будь-яких завдань – від нарізки овочів та фруктів до обробки м’яса та риби!



