Японські ножі – оптимальний кухарський інструмент не лише для шеф-кухаря, а й початківця. Тому ми розкажемо детальніше, які купити японські ножі для тих, хто лише починає свій шлях у кулінарному мистецтві та прагне вчитись створювати довершені страви.
Перші кроки до майстерності: Yaxell для тих, хто тільки починає готувати
Кухарі-початківці потребують якісного японського ножа анітрохи не менше за шефів та професіоналів своєї справи. Адже якісний, гострий та легкий ніж – запорука комфортного приготування страв, відсутності дискомфорту у руці, а також правильної нарізки будь-якого типу продуктів – від овочів до фруктів, сиру, м’яса та риби. А тому ножі Yaxell оптимально підходять для кухарів, які тільки починають готувати.
Зверніть увагу на наступні рекомендації щодо підбору японського ножа для початківців:
- Обирайте моделі, які виконані зі сталі VG10, адже вони менш вимогливі й за ними простіше доглядати після використання;
- Для зручності роботи з ножем обирайте варіанти, які мають правильний баланс, що також впливає на відсутність втомлюваності руки;
- Обирайте ножі, які мають двосторонню заточку, адже такі моделі створюють менше клопоту під час догляду та їх використання.
Кухарям-початківцям ми радимо обмежити використання таких японських ножів, як Янагіба, Деба та Кірітсуке. Янагіба – довгий ніж для сашимі, який потребує особливих навичок володіння ним через підвищену довжину та гостроту. Деба має доволі товсте лезо для обробки риби, яке не схоже на інші ножі, що може викликати труднощі під час роботи з ним на початкових етапах. А Кірітсуке – ніж для професіоналів, який потребує відповідних навичок з нарізки продуктів.
Натхнення на кухні: японські ножі для легкого старту у світі кулінарії
Для кухарів, які тільки починають знайомитись зі світом приготування страв й бажають правильно різати продукти, необхідними помічниками стануть саме японські ножі. З їх допомогою не лише легше різати та шинкувати, а й оформлювати страву, працюючи над її подачею для підвищення естетики.
Топ кращих японських ножів для початківців:
- Сантоку: ніж Сантоку – ідеальний варіант для тих, хто шукає універсальний інструмент для будь-яких кулінарних завдань. Він компактніший, аніж класичний ніж для шефа, може шинкувати, рубати та різати, а також працювати як з овочами, так і з рибою та м’ясом.
- Накірі: якщо ви плануєте багато працювати з зеленню та овочами, краще обирати ніж Накірі. Він підходить для шинкування та нарізки кубиками чи пластинками. Його широке, рівне лезо допомагає спростити нарізку овочів без пошкодження їх текстури.
- Овочевий: для дрібних завдань можна обрати невеликий овочевий ніж. Він допоможе з чищенням фруктів та овочів, їх філігранною нарізкою. Такий інструмент компактний, легко лежить у руці, не викликає відчуття втоми під час роботи з ним.
Обираючи ніж японський для кухаря-початківця, потрібно звертати увагу на зручність, легкість моделі. Ніж повинен легко лягати у руку, не ковзати у долоні, а також забезпечувати відсутність відчуття втоми після тривалої роботи з ним.
Розвиток кулінарних навичок у початківців за допомогою ножів Yaxell
Використання японських ножів – метод покращення навичок у кухарів, оскільки ножі сприяють точній нарізці, вчать контролювати рухи, а також усвідомлено підходити до кулінарії та приготування страв.
Японські ножі вчать користуватись ними правильно, рухаючи вперед-назад та знизу-вверх, при цьому без сильного натиску на продукти. Це стало можливим завдяки тому, що японські ножі мають лезо, заточене настільки гостро, що додаткові зусилля для нарізки будуть зайвими.
Такі кухарські інструменти також вчать нарізати овочі та інші інгредієнти для страв правильно, рівномірно. Наприклад, коли мова йде про овочі для рамена чи салатів, а також про м’ясо та птицю для стейків та інших страв родом з Азії. Ножі з Японії допомагають відточити правильність нарізки рибного філе та морепродуктів для створення суші та сашимі, формуючи ідеально рівні, однакові шматочки.
Краще починати використовувати японські ножі на овочах. Шеф-кухарі з Японії радять вчитись нарізці на цибулі, моркві або редьці, й лише потім переходити до риби та складніших інгредієнтів, наприклад, фруктів, які потребують філігранного карвінгу.
Ми радимо також звернути увагу й на такий інструмент, як магнітна підставка для ножів. Вона допоможе тримати усі ваші кухарські ножі під рукою, а також дбати про те, аби вони не пошкоджувались у результаті контакту з іншими металевими виробами на кухні.