Японські ножі – найпопулярніші інструменти на домашній та професійній кухні. Однак навіть таке кухарське приладдя можна зіпсувати, якщо припускатись помилок під час догляду за ним й не дотримуватись рекомендацій спеціалістів.
Неправильне миття та зберігання ножів Yaxell
Миття та зберігання – основа догляду за будь-яким японським ножем. Від того, наскільки правильно ви будете виконувати його очищення та зберігання, буде залежати цілісність леза, відсутність на ньому корозії тощо.
Зверніть увагу на те, як не треба мити ножі від Yaxell:
- Використовувати жорсткі губки або металеві скребки для видалення продуктів з поверхні ріжучої кромки;
- Наносити на ніж агресивні або ж абразивні мийні засоби, які можуть пошкодити лезо й лишити на ньому подряпини;
- Мити у посудомийній машині з використанням хімії, адже це може призвести до травмування матеріалу;
- Очищувати ніж лише після закінчення приготування страви, а не одразу, що може призвести до корозії.
Важливо також і правильно зберігати кухарські інструменти. Ми радимо купити чохол для ножів, який допоможе вберегти лезо від травмування, затуплення та подряпин, особливо, якщо зберігати інструмент поруч з іншим кухонним приладдям.
Чому не можна використовувати японські ножі для кісток і заморожених продуктів
Попри те, що твердість клинка японського ножа значно вища за європейські показники, це не робить його оптимальним виробом для рубки великих кісток або заморожених продуктів. Для цього можна користуватись спеціальним топориком, що має товстіше й стійкіше до ушкоджень лезо.
Звертаємо вашу увагу на те, що клинки японських ножів достатньо тонкі та пластичні, через що процес рубки може призвести до затуплювання, травмування поверхні ріжучої кромки, зламу кінчика тощо.
Обробка твердих продуктів потребує особливих зусиль, більшого тиску на клинок. У результаті, навіть якщо ніж не буде пошкоджений одразу, з часом його доведеться заточувати все частіше. Це може призвести до швидшого зношування поверхні леза, й як результат – зменшення терміну експлуатації виробу.
Невідповідний спосіб заточки японських ножів Yaxell
Заточка – надважливий процес, під час якого можна як загострити ріжучу кромку та відновити легкість обробки продуктів, так і зіпсувати лезо.
Як не можна заточувати японські ножі:
- Докладати надмірних зусиль, що може пошкодити не лише поверхню водного каменю, а й лезо ножа;
- Обирати випадковий кут заточування, не керуючись вказівками від виробника, що призводить до деформації леза;
- Не очищувати водний камінь та мусат після заточування від залишків металу, які з’являються після правки леза;
- Не враховувати послідовність використання каменів за рівнем їх зернистості, що призводить до подряпин на клинку;
- Заточувати ножі надто часто, а не за потребою, у результаті чого ріжуча кромка буде швидко стоншуватись;
- Не поливати водний камінь водою й не замочувати його перед використанням, що пошкодить як лезо, так і заточний інструмент.
Для того, аби довести чи відновити лезо після затуплення, ми радимо обрати мусат для заточування ножів або ж водний камінь. Вони допоможуть позбутись дефектів на лезі, а також довести його до потрібного рівня гладкості для простого різу.
Чому ножі Yaxell не можна мити у посудомийній машині?
Зверніть увагу й на те, що ножі від Yaxell не рекомендується мити у посудомийній машині. Найкращий догляд за вашим кухарським інструментом – ручне миття, аби якісно очистити поверхню леза та руків’я без ушкоджень.
Миття у посудомийній машині може бути шкідливим для японського ножа. Під час цього процесу він може травмуватись високими температурами, невідповідними мийними засобами, а також столовим приладдям.
Обирайте якісні японські кухонні інструменти й усе необхідне для їх зберігання у нашому інтернет-магазині!