Головні фактори, які впливають на довговічність японського кухонного ножа

Японські ножі – бажані інструменти для кожного кухаря. Завдяки своїм високоякісним матеріалам та особливостям виготовлення, вони слугують довше за традиційні європейські ножі. Однак навіть професійний японський ніж можна пошкодити й скоротити термін його використання, якщо неправильно ним працювати.

Як продовжити термін служби японського кухонного ножа: головні помилки та поради

Найперше, на що ми радимо звернути увагу – це правильність заточування ножа. Для цього знадобиться мусат для заточування ножів, який завжди повинен бути на вашій кухні, або водний камінь. Вони допоможуть виконувати не лише правку леза, позбавляючи його від дефектів та затуплення, а й шліфувати, доводити ріжучу кромку до ідеальної гостроти, що покращить роботу з продуктами.

Зверніть увагу на лайфхаки, які подовжать використання японського ножа:

  • Мийте ножі за ступенем забруднення, тобто одразу після роботи з продуктами;
  • Обирайте теплу воду, а не гарячу, аби уникнути пошкодження матеріалу ножа;
  • Не нарізайте продукти без використання дощечки, щоб не пошкодити ніж;
  • Нарізайте продукти без поспіху, щоб уникнути «ударів» лезом об дощечку;
  • Не дряпайте кінчиком ножа поверхню дощечки, аби зішкрябати залишки продуктів.

Радимо також не забувати про те, що ножі потребують правильного зберігання. Для цього можна користуватись спеціальними ножовими підставками або магнітними планками з кріпленням на стіну. Планки допоможуть зберігати японські ножі у найближчій доступності, що підвищить зручність їх використання. Також вони допомагають уникати контакту ножів з іншими металевими інструментами, що зменшить ризик появи подряпин на поверхні леза.

5 факторів, які скорочують життя вашому японському кухонному ножу

Японські ножі являють собою професійний інструмент для приготування страв як на домашній, так і на ресторанній кухні. Однак правильність його використання має першочергове значення, адже саме від того, наскільки обережно ви будете використовувати ніж, як з ним працюватимете, залежатиме тривалість його служби.

П’ять факторів, які скоротять життя вашому ножу з Японії:

  1. Використання миючих засобів, які містять абразивні часточки або агресивну хімію, призводить до пошкодження структури дамаської сталі.
  2. Не витирати лезо після миття паперовими рушниками або мікрофіброю – гарантія появи іржі вздовж ріжучої кромки.
  3. Очищення від бруду за допомогою металевих щіток або будь-яких інших гострих засобів призводить до появи подряпин на лезі.
  4. За відсутності навичок заточування японського ножа, краще довірити процес професіоналам, аби уникнути появи подряпин.
  5. Нанесення «ударів» ножем для рубання кісток може призвести не лише до деформації, а й появи сколів на ріжучій кромці.

Пам’ятайте про те, що чим частіше ви користуєтесь японським ножем – тим якісніше за ним треба доглядати. Адже регулярне використання призводить до швидшого затуплення леза, можливості появи іржі за неправильного зберігання або миття й не тільки.

Догляд за японськими ножами: поради щодо зберігання та заточування

Догляд за японськими ножами забезпечує збереження їх ріжучих властивостей, допомагає уникнути пошкоджень на лезі та руків’ї, а також суттєво подовжити термін експлуатації виробу.

Зверніть увагу на наступні поради щодо догляду за японськими ножами:

  • Зберігати японські ножі варто окремо від інших інструментів, аби не пошкодити тонке лезо з дамаської сталі;
  • Тримати ніж у ящичку стола можна лише у тому випадку, якщо ви використовуєте чохол, який вкриває лезо;
  • Щоденно оброблюйте ріжучу кромку ножа за допомогою мусата, аби підтримувати необхідний рівень гостроти;
  • Регулярне заточування допоможе «знімати» з леза значно менше матеріалу, аніж у випадку, якщо робити це рідше;
  • Позбутись дефектів та відшліфувати лезо можна за допомогою водних каменів, які мають різні рівні зернистості;
  • Обирайте кут заточування, вказаний виробником – 12-15 градусів, аби уникнути пошкодження японського ножа.

Ми також рекомендуємо купити чохол для ножів, який допоможе зберігати ніж після виконання кухарських завдань. Він створений з міцного та цупкого поліестеру ззовні, захищаючи лезо та руків’я ножа від пошкоджень. Всередині чохли мають м’яке покриття, яке допомагає уникнути тертя ножів одне об одний та затуплювання ріжучої кромки.

Головні фактори, які впливають на довговічність японського кухонного ножа
Ти ж не залишав свій кошик просто так, правда?

Просто введіть адресу своєї електронної пошти нижче, і ми збережемо ваші покупки на майбутнє. Хтозна, можливо саме ви отримаєте код на приємну знижку :)

0