Японські ножі відомі не лише своїм екстремальним рівнем гостроти та візуальним стилем, а ще й ергономікою. У цій статті ми розкриємо детальніше, чому ніж із дамаської сталі – бажаний інструмент як на домашній, так і на професійній кухні, як він допомагає точно та легко різати продукти без втоми руки кухаря.
Баланс ваги та його вплив на точність різу
Якісно збалансована вага японського ножа напряму впливає на точність та чистоту різу. Правильний баланс ножа допомагає контролювати інструмент повністю, включно з силою натискання на нього, а також напрямком руху леза, зменшуючи зусилля, необхідні для нарізання продуктів.
Правильно збалансований японський ніж Yaxell має наступні переваги:
- Японські ножі мають центр важкості, який розташовується ближче до леза або ж посередині між клинком та руків’ям, завдяки чому такі інструменти легко підкорюються руці кухаря, забезпечуючи плавний та точний різ.
- Збалансований ніж не «завалюється» уперед або назад, дозволяючи зменшити рівень втоми, особливо за довгого та щоденного використання.
- Коли ніж має правильний баланс, ви відчуваєте його від кінчика до руків’я, що допомагає контролювати силу натискання, завдяки чому забезпечується тонкий, філігранний чи навіть фігурний різ.
- За допомогою збалансованого ножа можна краще контролювати глибину його занурення у продукти, що особливо важливо для приготування таких страв, як суші та роли.
Пам’ятайте про те, що якісний японський ніж – запорука швидкого, професійного та комфортного приготування їжі. А ми радимо звернути увагу на ножі Yaxell Ran, що містять 69 шарів дамаської сталі, руків’я, виконане з функціональної канви мікарта, а також міцне лезо, яке має 61 одиницю твердості за шкалою Роквелла.
Форма руків’я як фактор зниження втоми
Форма руків’я японського ножа Yaxell – питання не лише естетики інструменту, а й деталь, яка допомагає знижувати втому кухаря, підвищувати безпеку та зручність, ефективність роботи з продуктами. Його форми по-різному пристосовані до різних стилів тримання ножа, що також впливає на зменшення втоми під час роботи.
Усього існує два типи руків’я для японських ножів:
- Wa: традиційний японський варіант руків’я, який може мати D-подібну, овальну та октагональну форму. Легше за західне руків’я, зменшує вагу ножа та рівень втоми, добре підходить для різних технік хвату, а також для ведучої правої або лівої руки.
- Yo: руків’я західного або європейського типу, найчастіше пряме або з хвостом. Вирізняється надійністю та стійкістю, цінується на професійній кухні, має покращений баланс важких моделей ножів, які створені для рубки.
Найзручнішими вважаються руків’я октагональної форми. Вони забезпечують природне розміщення пальців, що зменшує рівень напруги м’язів зап’ястя. D-подібний тип руків’я допомагає краще фіксувати робочий інструмент у руці, а класичне овальне буде універсальним, комфортним для більшості кухарів.
Адаптація до тривалих робочих змін
Адаптація до тривалих робочих змін – важливий нюанс, оскільки на професійній кухні ножі часто використовуються протягом 8-12 годин на день. Важливо, аби при цьому вони були не лише вкрай гострими для пришвидшення роботи, а й зручними, правильно збалансованими, аби не перевантажувати руку кухаря.
Як японські ножі Yaxell адаптовані до тривалого використання:
- Японські ножі часто легші за європейські, завдяки чому м’язи руки втомлюються менше;
- Правильний баланс ножа допомагає зменшити навантаження на зону зап’ястя;
- Форма руків’я допомагає природно утримувати його пальцями, не напружуючи руку;
- Наявність обробки руків’я допомагає послабити хват, не боячись, що ніж вислизне;
- Використання високовуглецевої сталі допомагає зробити ніж гострішим;
- Якісний матеріал леза довше утримує заточування, що скорочує потребу у підточуванні;
- Наявність спеціалізованих типів ножів допомагає покращити роботу з різними продуктами.
Для того, аби якомога менше втомлювати руку під час приготування страв на професійній кухні, робіть періодичні паузи, а також змінюйте техніку хвату. Підтримуйте ніж стабільно гострим – це допоможе зменшувати навантаження, необхідне для нарізки твердих продуктів або овочів з товстою шкуринкою.
У випадку, якщо ви щоденно та довго працюєте з японським інструментом, варто також мати під рукою мусат для заточування ножів. Він допоможе відновлювати рівень гостроти, підтримувати якість різу та дбати про ріжучу кромку, позбавляючи її від дефектів.