Варіантів сталі, яка використовується для виготовлення сучасних ножів, доволі багато; у цій статті ми поговоримо про два найпопулярніші види – булат та дамаск, їхні характеристики та переваги.
Особливості булатної сталі
Булатна сталь являє собою високотехнологічний сплав заліза з вуглецем. Завдяки особливій технології виробництва вздовж клинків таких ножів з’являється візерунок, а сама текстура сталі доволі гнучка та тверда.
Цікаво, що за хімічними властивостями булат ближчий до чугуну, ніж до сталі. Але при цьому він зберігає пластичність, легкість обробки, а завдяки високому вмісту вуглецю булат має неймовірні рівні твердості, яких рідко можна досягнути на звичайній сталі.
Булатна сталь має наступні переваги:
- Високий рівень твердості матеріалу;
- Заточка тримається значно довше;
- Клинок гнеться, але не ламається;
- Можливість заточки до підвищеної гостроти;
- Унікальна й незрівнянна текстура леза.
Ножі з булату мають високі характеристики за шкалою HRC – понад 64 одиниці. При цьому вони мають рівний різ, а заточка на них тримається значно довше, ніж на ножах зі звичайної сталі.
Переваги дамаської сталі для кухонних ножів
Мало хто не чув про дамаську сталь для виготовлення ножів. Її візитівка – це унікальний візерунок вздовж леза, досягнути якого можна завдяки нерівномірному нашаруванню вуглецю у складі сталі, а також травлення кислотами для формування особливої текстури.
Фактично леза, які виготовлені з дамаської сталі, являють собою комбінацію декількох матеріалів з різними властивостями, які допомагають їй досягнути певного рівня пружності, гнучкості, а також стійкості до зовнішніх факторів.
Ніж із дамаської сталі має свої переваги:
- Унікальний візерунок на лезі;
- Високий рівень міцності;
- Міцність та стійкість до зламу;
- Гарні ріжучі властивості;
- Довгий термін служби;
- Заточка тримається довго.
Якщо говорити про твердість за шкалою Роквелла, то клинки з дамаської сталі варіюються від 58 одиниць HRC. Усе залежить безпосередньо від виробника дамаської сталі, кількості додаткових присадок, які використовуються у ній, а також марок сталі, що пресуються між собою до досягнення потрібної кількості шарів леза.
Як обрати ніж зі сталі, що відповідає саме вашим потребам?
Перш ніж купити кухонні ножі Yaxell, необхідно розібратись з тим, як підібрати правильний інструмент для роботи на кухні вдома або навіть у ресторані.
Зверніть увагу на наступні рекомендації:
- Зважте на рівень твердості за шкалою Роквелла, адже чим він вищий – тим міцніший та стійкіший до зламу ніж.
- Стійкість до корозії визначається наявністю у лезі високого вмісту хрому або молібдену, де чим він вищий – тим стійкіший ніж до іржі.
- Врахуйте необхідність заточки леза кухарського інструменту, для чого знадобляться не лише відповідні навички, а й інструменти.
- Обираючи марку сталі для ножів, зверніть увагу на її характеристики, а також хімічний склад, який можна знайти в описі ножів на офіційному сайті Яксель.
А також не забувайте про те, що для зберігання гостроти леза із дамаської сталі використовують мусати або точила для ножів. Вони допоможуть підтримувати гостроту різу навіть після роботи з твердими продуктами.