Японські ножі вважаються кращими виробами для професійних майстрів у ресторанах, кафе та інших закладах харчування. А у цій статті ми розповімо, чому варто купити ніж із дамаської сталі в Україні, а також про їх популярність у медіа, мистецтві й не тільки.
Ножі як герої творів мистецтва
Сучасні кухонні ножі доволі часто можна побачити в якості героїв у кіно або навіть на обкладинках журналів. Останні фігурують у спеціальних кухарських виданнях, а ще – у телепередачах, де шеф-кухарі з усіх усюд змагаються за титул або намагаються приготувати якомога кращу й унікальнішу страву.
Японські ножі з широким лезом, наприклад, Сантоку або шеф, найчастіше можна побачити у фільмах жахів. Справжня класика – антагоніст, озброєний великим, гострим клинком, котрий використовує як холодну зброю.
Але найчастіше у кіно та літературі, навіть на гравюрах, можна побачити саме японські катани, вакідзасі й танто. А все тому, що японська культура, особливо самурайський період, цікавить не лише самих японців, а й представників західної культури, що продукують чималу кількість відео-, фото- та навіть книжкових матеріалів про історію, використання та особливості ножів.
Символіка ножів у японській культурі
Японські ножі – справжній скарб нації, який не лише виконує завдання на кухні, а й знайшов своє місце в історії, традиціях та типових для японців ритуалах.
В одному з японських храмових комплексів, що має назву Ісе, щороку проводять ритуал виготовлення священних ножів. Вони вважаються виробами, сповненими божественної сили, які використовуються не для побутових цілей, а під час обрядів та традиційних ритуалів.
Існують й інші види унікальних ножових інструментів, які використовуються у традиційних японських ритуалах. Наприклад, саке-канасі, який застосовують у процесі виготовлення традиційного рисового вина – саке.
Філософія та символічне ставлення до ножів в японців – результат вікової історії. Ставлення до японських ножів тісно пов’язане з синтоїзмом, згідно з яким кожна річ має свою душу, у тому числі й улюблений клинок. А тому не дивно, що не тільки самураї, а й сучасні майстри-кухарі, що користуються японськими інструментами, мають до них особливе ставлення, використовуючи якісні футляри для ножів для зберігання та перевезення.
Цікаво, що у сучасному житті більшість кухарів мають свій, окремий, часто іменний ніж. Користуватись ним може лише одна людина, а у випадку, якщо кухар змінює місце роботи – він має повне право забрати ніж з собою, адже той вважається продовженням його душі та майстерності.
Ножі у повсякденному житті японців
Сьогодні японці використовують ножі власного виробництва не лише у ресторанах та закладах харчування, а й навіть удома. Особливості матеріалів, якісна збірка та індивідуальний підхід до виготовлення кожного інструмента стимулюють стабільний попит на ножі, який лише зростає.
Найчастіше японці користуються наступними типами ножів:
- Сантоку: багатоцільовий ніж, який має збалансований клинок та руків’я, підходить для нарізання, рубки та дрібного шинкування продуктів;
- Деба: створений для оброблення м’яса, птиці та морепродуктів, має товстий, міцний клинок, а також гребінь для видалення кісточок;
- Янагіба: відомий під назвою «вербний листок», має довге, тонке лезо з одностороннім заточуванням, підходить для слайсування рибного філе на суші та сашимі;
- Накірі: оптимальний варіант ножа, який використовується для подрібнення овочів та зелені, оскільки має довге, пряме, схоже на топорик лезо.
Шукаєте якісні засоби для заточування для своїх японських інструментів? Тоді обирайте їх у нашому каталозі, де представлені камені та мусати на будь-який смак та бюджет!