Yaxell та високовуглецева сталь повернення до витоків для неперевершеної гостроти

В асортименті японських ножів Yaxell ви можете знайти моделі, виготовлені зі сталі з високим вмістом вуглецю. А тому ми докладно розкажемо про особливості таких ножів, які переваги має вуглецева сталь, а також як правильно за нею доглядати, аби уникнути пошкоджень леза.

Переваги вуглецевої сталі в ножах Yaxell

Вуглецева сталь являє собою сплав заліза з вуглецем. Як правило, вміст вуглецю у ній варіюється від 0,5 до 1,2%. Головна відмінність такого типу сталі – це зменшена кількість хрому у її складі (менш як 12%), а тому пропорційно зменшується корозійна стійкість. При цьому ножі, виконані з такої сталі, мають свої переваги, а за правильного догляду витримують безліч кухарських навантажень.

Yaxell ніж кухонний з вуглецевої сталі має такі переваги:

  • Високий рівень гостроти: вуглецева сталь допомагає досягнути надтонкої ріжучої кромки, ідеальної для нарізки овочів та риби;
  • Простота заточування: таку сталь легше заточувати вручну, а також ніж можна заточити традиційним способом – з використанням японського водного каменю;
  • Точність та стабільність: ніж із вуглецевої сталі «чутливий» до рук майстра у роботі, завдяки чому формує відчуття контролю за кожним рухом;
  • Підтримка ріжучої кромки: завдяки термічній обробці та високому рівню міцності, вуглецева сталь довше зберігає геометрію клинка.

Серед найпопулярніших вуглецевих сталей для створення японських ножів варто відзначити два види – широгамі та аогамі. Широгамі, так звана «біла» сталь, має високий рівень чистоти, а також підвищений вміст вуглецю, завдяки чому заточується до підвищеної гостроти. Аогамі, або ж «синя» сталь, має у своєму складі додаткові лігуючі компоненти у вигляді хрому або вольфраму, що підвищують стійкість до зношування та корозії.

Догляд за високовуглецевими клинками Yaxell

Якщо ви вирішили японський ніж із дамаської сталі купити, важливо звернути увагу на правильний догляд за ним. Адже такий ніж потребує особливого догляду, оскільки, як вже згадувалось, сталь з високим вмістом вуглецю легко іржавіє, а також не любить кислот з їжі. А тому варто після кожного використання ножа одразу мити його та витирати насухо.

Поради щодо догляду за ножами з високим вмістом вуглецю:

  1. Мити японський ніж варто теплою водою після його використання.
  2. Варто уникати миючих засобів, що містять агресивні хімічні компоненти.
  3. Після миття ніж слід протирати рушником до досягнення сухості.
  4. Аби забезпечити тривале зберігання, слід наносити на лезо невеликий шар олії.
  5. Підтримувати гостроту леза варто після кожного використання за допомогою мусату, аби уникнути більшого затуплення.
  6. Для заточування слід використовувати мусати або водні точильні камені.
  7. Доводити ножі рекомендується шкіряними стропами для уникнення пошкодження леза.

Зверніть увагу й на те, що за японським ножем варто доглядати відразу після використання. Тобто не залишати його у мийці або на обробній дощечці у брудному або вологому стані, що може призвести до появи плям та пошкодження леза.

Вуглецева сталь та нержавіюча сталь ножів Yaxell у професійній кухні

У ресторанах та інших закладах харчування часто користуються не лише ножами з нержавіючої сталі, а й вуглецевими також. Комбінування моделей з різноманітних матеріалів допомагає покращити обробку конкретних продуктів, спростити їх нарізання, а також гарантувати ювелірну точність роботи.

Детальніше розглянемо особливості та використання ножів з різних типів сталі на професійній кухні:

  • Вуглецева сталь: найчастіше інструменти з такого матеріалу використовуються для роботи з овочами, сирою рибою та морепродуктами, коли є потреба у тонкій та точній нарізці. Наприклад, у суші-ресторанах по всьому світу можна побачити наші ножі Сантоку, Деба та Янагіба, які формують ідеальні різи продуктів без мікропошкоджень їх текстури;
  • Нержавіюча сталь: ножі з нержавіючої сталі – універсальні інструменти, які підходять для роботи з м’ясом, овочами та рибою у вологому середовищі. Найчастіше з такого матеріалу виготовляють ножі для шефа та овочів, Сантоку. Такі інструменти мають свої переваги: легко миються, не потребують ретельного догляду, на них з меншою ймовірністю з’явиться іржа.

Підводячи підсумки, зазначимо, що ножі з вуглецевої сталі – вибір майстрів та професіоналів, які понад усе цінують продуктивність роботи на кухні, а також контроль за кожним рухом інструмента. Такий ніж від Yaxell – це продовження рухи кухаря, яке здатне виконувати найточнішу роботу без навантаження на кисть.

А також не забувайте не лише про підбір якісних інструментів, а й про чохол для ножів. Він допоможе зберігати ніж таким чином, аби уникнути пошкодження його ріжучої кромки, а також перевозити його з місця на місце з комфортом!

Yaxell та високовуглецева сталь повернення до витоків для неперевершеної гостроти
Ти ж не залишав свій кошик просто так, правда?

Просто введіть адресу своєї електронної пошти нижче, і ми збережемо ваші покупки на майбутнє. Хтозна, можливо саме ви отримаєте код на приємну знижку :)

0