Як подовжити термін служби японських ножів з дамаської сталі

Японські кухонні ножі – інструменти для домашньої та професійної кухні, які слугують значно довше за рахунок використання високоякісних матеріалів. Але вони також потребують уваги та догляду, про який ми розповімо детальніше.

Основні правила догляду за японськими ножами з дамаської сталі

Оскільки японські ножі виготовлені з особливих матеріалів, а також мають тонше, ніж у європейських інструментів, лезо, створене з вуглецевої сталі, варто подбати про правильне миття й зберігання.

Забезпечте японському ножу правильний догляд:

  1. Мийте ніж вручну, забезпечуючи контакт води тільки з лезом, а не з руків’ям, особливо, якщо воно виконане з натурального дерева.
  2. Правильно обирайте температуру води – вона не має бути надто високою, аби не пошкодити структуру матеріалу.
  3. Використовуйте миючі засоби без абразиву, а також м’які губки для очищення клинка від забруднень.
  4. Не використовуйте жорсткі щітки або металізовані миючі інструменти для очищення ножа від бруду.
  5. Не залишайте ніж вологим після миття: це може призвести до пришвидшеної корозії та деформації леза.
  6. Витирайте лезо насухо за допомогою паперових або м’яких рушників, видаляючи усі краплі води.

Ми радимо не забувати про те, що інструменти слід промивати й позбавляти від бруду одразу після роботи. Пам’ятайте: що довше залишки їжі та вологи будуть знаходитись на ножі – тим більшим буде ризик корозії.

Як правильно заточувати японські ножі з дамаської сталі?

З часом навіть найдорожчі на найякісніші ножі втрачають своє заводське заточування й потребують його відновлення, щоб забезпечити швидкий, чіткий та легкий різ.

Дотримуйтесь наступних порад для якісної заточки японських ножів:

  • Для щоденної обробки леза використовуйте мусат, який допоможе відновити кромку після довготривалої роботи з інструментом;
  • Сталі з високим вмістом вуглецю потрібно заточувати за допомогою інструментів з різним рівнем зернистості – для усунення пошкоджень та шліфування;
  • Дотримуйтесь кута заточування, обраного виробником – для японських ножів це 12-15 градусів, що допоможе уникнути пошкодження леза й швидко відновити його гостроту.

Радимо також використовувати якісні інструменти для заточування – японські водні камені, обираючи правильний рівень їх зернистості згідно з вашими потребами. Для грубої обробки потрібні менш зернисті камені, а для полірування – з високим рівнем зернистості відповідно.

Зберігання японських ножів для захисту від зносу та корозії

Від правильності зберігання японських інструментів буде залежати їх довговічність, зменшення ризику пошкодження леза та ріжучої кромки, що допомагає зберігати гостроту протягом довгого терміну.

Звертаємо увагу на наступні рекомендації щодо зберігання ножів:

  1. Для зберігання краще використовувати магнітні панелі або підставки, які допоможуть уникнути зменшення рівня гостроти.
  2. Якщо ви зберігаєте інструмент у ящику – не забувайте про чохли для кухонних ножів або коробки, які допоможуть уникнути тертя інструментів між собою.
  3. Для зменшення ризику пошкодження леза краще зберігати ножі окремо від інших металічних інструментів на кухні.

А у нас ви знайдете не лише футляр для ножа, а й усе необхідне для того, аби підтримувати гостроту та якість японських інструментів на кухні!

Як подовжити термін служби японських ножів з дамаської сталі
Ти ж не залишав свій кошик просто так, правда?

Просто введіть адресу своєї електронної пошти нижче, і ми збережемо ваші покупки на майбутнє. Хтозна, можливо саме ви отримаєте код на приємну знижку :)

0