В чому унікальність японського кухарського шеф-ножа

Шеф-ніж кухарський – один з найпопулярніших інструментів, котрими користуються на кухні під час приготування безлічі страв. А у цій статті ми розкажемо про його особливості, матеріали та технології, що вирізняють його серед інших інструментів.

Основні відмінності японського шеф-ножа від інших кухонних ножів

Шеф-ніж – це універсальний інструмент для кухаря, за допомогою якого виконується більша частина робіт на кухні. Завдяки зручній формі, ніж використовується для широкого спектру завдань – від швидкої нарізки до подрібнення та слайсування.

Серед відмінностей японського шеф-ножа від інших інструментів варто відзначити наступні:

  • Форма леза видовжена, часто схожа на Сантоку або ж навпаки, має загострений кінчик для зручності патрання риби та птиці;
  • Широкий обух, який може досягати одного сантиметра, що допомагає швидко поратись з будь-якими продуктами;
  • Тонке лезо з двосторонньою заточкою, за допомогою чого можна різати швидко, якісно та тонко;
  • Деякі моделі ножів для шефа можуть мати спеціальні повітряні капсули, які допомагають уникнути прилипання продуктів.

Варто відзначити, що між шеф-ножем японським та Сантоку є багато спільного: вони обидва можуть мати капсули проти прилипання, однакові матеріали виробництва у вигляді дамаської сталі для більшої міцності, а також широкий спектр використання. Різнить їх, як правило, форма леза: шеф має гострий кінчик, а Сантоку – злегка скруглений.

Матеріали та технології виробництва японських ножів

Якісний японський шеф-ніж вирізняється серед інших своїми продуманими матеріалами, а не лише формами. А також технологією ручного виробництва, котрій вже понад сотні років й яка по сьогодні зберігає особливості формування клинка та його заточування.

Купити ніж японський для шефа можна із таких матеріалів леза:

  • Movax: має високий рівень стійкості до корозії, а також за нею легко доглядати, вона чудово миється;
  • SG2: порошкова сталь з високим рівнем твердості, а також міцністю, з якої формують гострі ріжучі кромки;
  • VG10: має збалансовану гостроту та жорсткість, завдяки чому підходить для щоденного використання;
  • ZDP 189: порошковий матеріал з високим рівнем твердості, містить чималу кількість вуглецю та хрому, а також кріогенно оброблюється.

Подібно до інших японських інструментів, які представлені брендом Yaxell, шеф ножі мають унікальні матеріали для руків’я. Найчастіше воно виконане з деревини пакка або ж канви мікарта – міцної основи, залитої за допомогою смоли, що підвищує її стійкість до вологи та бруду.

Особливості заточування японських ножів для тривалої гостроти

Для підтримування гостроти леза найчастіше використовуються спеціальні водні камені. Вони являють собою невеликий брус з натурального матеріалу, за допомогою якого можна швидко повернути гостроту лезу, а також відновити його у випадку пошкоджень.

Водні камені добре пораються з затупленими або пошкодженими ножами. Перед початком роботи з ним краще замочити камінь у воді, аби уникнути забивання пор металевою крихтою під час процесу заточування. Відновлення та доведення леза відбувається відповідно до кута його фірмового заточування.

А якщо вам потрібен не лише японський, а й китайський кухонний ніж – обирайте його в асортименті нашого магазину!

В чому унікальність японського кухарського шеф-ножа
Ти ж не залишав свій кошик просто так, правда?

Просто введіть адресу своєї електронної пошти нижче, і ми збережемо ваші покупки на майбутнє. Хтозна, можливо саме ви отримаєте код на приємну знижку :)

0