Коли мова заходить про шеф-ножі, найперше згадуються або європейські, або японські варіанти. Однак існує й так званий китайський шеф-ніж, який має особливу форму і використовується для широкого спектру кухонних завдань.
Чим китайський шеф-ніж відрізняється від японського?
Китайський шеф-ніж має назву цай-дао, дослівно – ніж для продуктів. Під цією назвою ховається традиційний для Європи м’ясницький топорик, але призначений не стільки для рубки, скільки для шинкування та нарізки. Функціонально такий ніж близький до європейського та японського шеф-ножа, а тому його часто називають китайським шефом за аналогією.
Ніж японський та китайський одне від одного вирізняються наступними нюансами:
- Китайський ніж має значно ширше, більше лезо, ніж класичний японський шеф-ніж, що дозволяє йому виконувати більше операцій;
- Клинок китайського ножа прямокутний, тоді як японський шеф-ніж має витягнуте лезо з гострим кінчиком;
- Китайський шеф має клиноподібну форму, тоді як японський – у вигляді вербного листя, витягнутий і довгий;
- Японський шеф характеризується відсутністю спусків, тоді як китайський має одно- або двосторонні;
- Вага китайського ножа більша, оскільки лезо має збільшену товщину, яка залежить від обраного матеріалу та серії.
Японський та китайський шеф-ножі, виготовлені брендом Yaxell, мають багато спільного. Для виготовлення леза використовується дамаська сталь високої якості, що підвищує не лише ріжучі властивості ножа, а й рівень його міцності та стійкості до зношування. Подібно до японських варіантів, так званий китайський цай-дао має руків’я, виготовлене з канви мікарта – льону, залитого смолою для більшої міцності.
Кому підходить китайський ніж і як його використовувати
Китайський ніж являє собою багатофункціональний інструмент, який підходить для використання як новачками, так і професіоналами. Оскільки ніж має унікальну форму топорика, то може задіюватись і на домашній, і на ресторанній кухні для формування не лише японських, а й інших страв.
Завдяки широті свого функціоналу, китайський ніж оптимально підходить кухарям, які працюють з чималим асортиментом продуктів. Шеф-ніж такого типу допомагає замінити собою кілька кухарських інструментів, спрощуючи роботу з овочами, зеленню, птицею та рибою.
Бокова площина клинка китайського ножа часто використовується для пом’якшення продуктів, а також перенесення нарізаних інгредієнтів до ємностей. Інколи для дроблення та відбивання може використовуватись обух, який має чималу вагу.
Універсальність китайського ножа в кухонних завданнях
Оскільки ніж для шефа китайський виготовлений з якісних, надійних матеріалів, він може використовуватись на кухні для виконання щоденних завдань. Форма топорика дозволяє розширити можливості його експлуатації, даючи зможу рубати дрібні кістки тощо.
Найчастіше китайський ніж використовується для швидкого шинкування зелені, слайсування овочів. Підходить топорик й для нарізки риб’ячого філе та інших видів м’яса. Найкраще за допомогою шеф-ножа китайського подрібнювати овочі: він має більшу вагу порівняно до свого японського побратима, що допомагає клинку чинити більший рівень тиску на продукти й швидше працювати з ними.
Хочете придбати естетичні кухарські ножі для власної кухні або на подарунок? Тоді обирайте функціональні моделі, представлені з якісних матеріалів у нашому каталозі!