Японський ніж з дамаської сталі заслужив свою популярність та любов шеф-кухарів з усього світу. Однак у чому ж полягають відмінності між азійськими та європейськими ножами й який з них краще обрати для кухарських завдань?
Відмінності у формі леза та методах заточування
Найперше варто відзначити, що основні відмінності між цими типами ножів полягають у типі, структурі та особливостях обробки сталі, у підібраних матеріалах для виготовлення, а ще – у процесі заточування.
Кухарський ніж японський має наступні відмінності від європейського:
- Кут заточування японського ножа складає 12-15 градусів, у той час, як європейського – 25 і більше, що робить японський інструмент гострішим;
- Форма леза японського ножа може варіюватись залежно від його типу й бути схожою на вербовий лист й не тільки;
- Японські ножі мають значно тонші леза, ніж європейські, що робить можливим надтонкий різ;
- Азійські кухарські інструменти мають широкі обухи, які часто досягають одного сантиметра у розмірі.
Варто відзначити, що японські ножі Яксель заточуються виключно майстрами своєї справи. Для цього обираються японські водні камені, а не класичні стаціонарні або електричні точила, як для європейських ножів, що допомагає досягнути правильного рівня заточування та фантастичної гостроти леза.
Матеріали та технології, які використовуються у виробництві
Головна відмінність японських ножів від європейських, коли мова йде про технології виробництва, полягає у формуванні кількох шарів (часто понад сотню) зі сталі. М’яка сталь покриває лезо з обох сторін, завдяки чому зменшує ризики деформацію ріжучої кромки.
Звертаємо вашу увагу й на наступні відмінності між азійськими та європейськими ножами:
- Найчастіше клинок японського ножа виготовляється з дамаської сталі, у той час, як європейського – з класичної неіржавіючої;
- До складу сталі для японських ножів входить високий рівень вуглецю та домішок, що значно підвищує її твердість та міцність;
- Леза японських ножів мають значно вищий рівень твердості у порівнянні з європейськими ножами;
- Руків’я японських ножів часто виготовлені з натурального дерева або мікарти, тоді як європейські можуть бути пластикові або гумові.
Зазначимо також, що японські ножі навіть сьогодні виготовляються вручну, тоді як більшість європейських – з використанням станків та інших видів технічного устаткування. Це допомагає їм мати довершену форму, надзвичайний рівень гостроти й ідеальні ріжучі властивості.
Для яких страв краще підходять японські та європейські ножі?
Немає обмежень щодо використання японських чи європейських ножів. З азійським кухарським інструментом можна приготувати будь-яку страву, головне – правильно дібрати його тип.
Популярність японських інструментів спонукала до розробки ширшого асортименту моделей, які підходять не лише для слайсування м’яса ти морепродуктів для суші та сашимі, а й обробки птиці, шинкування зелені, нарізки та очищення овочів тощо.
Сучасні японські інструменти можна використовувати для приготування супів, салатів, закусок, а також основних страв будь-якої кухні.
Маєте потребу придбати набори ножів для кухні? Тоді обирайте їх у нашому асортименті, або ж зверніться за допомогою до наших спеціалістів!