Точильні камені – найпопулярніші засоби для заточування, які використовуються і новачками, і професіональними кухарями. А у цій статті ми поговоримо про різницю між натуральними та синтетичними каменями, а також про догляд за ними.
Чим відрізняються натуральні та штучні точильні камені
Сьогодні точильні камені мають шалений попит, адже такі інструменти доволі зручні, розроблені для використання з будь-якими типами ножів. Найчастіше говорять при цьому про натуральні камені, які є найдорожчими, адже формуються з натуральної породи, яку добувають в Японії, США, Туреччині, Бельгії тощо.
Натуральний точильний камінь для ножів має такі особливості:
- Високий рівень неоднорідності структури бруска;
- Твердий та міцний, підходить для тривалого використання;
- Потребує змащування під час процесу заточування;
- Має широку варіативність рівня зернистості;
- Вирізняється чималою вартістю тощо.
Другими за популярністю є синтетичні камені. Вони мають значно нижчу ціну, оскільки виготовляються не з натуральної породи, а доступніших матеріалів. Наприклад, найпопулярнішим рішенням є керамічний камінь, який поєднує у собі особливості та функціонал натурального, а також міцність алмазного бруска.
Коли обирати натуральний камінь, а коли штучний?
І натуральні, і штучні камені можна використовувати для заточування усіх типів ножів незалежно від матеріалу їх клинка. Однак при цьому натуральні камені – оптимальне рішення для професіоналів, адже вони потребують особливої уваги, майже медитативності під час процесу.
У випадку, якщо використовується арканзаський натуральний камінь, то він оптимально підходить для доведення ріжучої кромки, у той час, як японський водний може позбавляти від пошкоджень на лезі й частіше використовується для заточування азійських ножів.
Штучні точильні камені мають такі особливості:
- Високий рівень твердості, який схожий на алмазні бруски;
- Не займають багато місця, можуть бути маленькими за розмірами;
- Безпечні у використанні, підходять для новачків;
- Відсутність дрібних фракцій та включень у складі;
- Однорідність текстури бруска тощо.
Синтетичні камені – оптимальне рішення для кухарів з невеликим досвідом роботи. Наприклад, моделі, виготовлені з кераміки, потребують доволі тривалого часу на заточку ножа. Використовувати їх краще для доведення леза та фінішного полірування.
Поради з догляду за точильними каменями
Для того, аби точильний камінь зберігав свої властивості та якісно відновлював ріжучу кромку ножа, варто дбати про нього, аби уникнути пошкодження його поверхні.
Зверніть увагу на наступні рекомендації щодо догляду за точильними каменями:
- Зберігайте точильні камені в окремих ємностях з дерева або пластика після використання.
- Не забувайте змащувати натуральні камені водою або олією до використання.
- Перед заточкою замочуйте бруски у воді на 5-30 хв залежно від рівня зернистості.
- Якщо ви рідко користуєтесь каменями, висушуйте їх після кожної експлуатації.
- Зберігайте камені за плюсової температури у сухому, теплому місці.
А у нашому магазині ви зможете знайти не лише точильний камінь, а й мусат для ножів, який забезпечить професійний догляд та відновлення ріжучих властивостей ваших японських інструментів!