Найефективніші методи тестування ножів

Японський ніж – інструмент, який вирізняється своєю особливою якістю, а також довговічністю використання на кухні. Однак необхідно розуміти, як правильно перевірити клинок на гостроту та якість різу, аби обрати ніж для своєї кухні.

Визначення якості леза без професійного обладнання

Найперше, що потрібно зробити під час процедури тестування ножа – це визначити, чи якісне у нього лезо. Від цього буде залежати не лише зручність, а й безпека кухаря під час приготування страв, швидкість нарізки та обробки продуктів тощо.

Визначити якість та гостроту леза можна наступними способами:

  1. Якщо ніж створений з дотримуванням всіх умов – його ріжуча кромка не буде формувати відблиски на сонці: правильно заточена кромка не має затуплених фрагментів, які можуть відбивати світло.
  2. Якщо ніж має чіткий край, коли ви проводите подушечкою пальця вздовж його ріжучої кромки – це говорить про якісне, гарно заточене лезо.
  3. Якщо після огляду леза під лупою ви помічаєте, що клинок має маленькі западини, нерівності матеріалу та шорсткість на дотик – це говорить про неякісний матеріал та його неправильну обробку.

Варто відзначити також, що перевіряти лезо на якість варто з урахуванням його матеріалу, типу ножа, виду заточки, геометрії інструмента й не тільки.

Прості способи перевірити гостроту ножа

Щоб мати на кухні якісний, професійний інструмент, який допоможе впоратись з будь-якими продуктами – від м’яких овочів та фруктів до волокнистого м’яса та міцних горіхів, необхідно перевірити лезо на гостроту заточування.

Перевірити шеф-ніж кухарський на гостроту можна наступними способами:

  1. Тест на папері: для цього знадобиться шматочок паперу у форматі А4, який необхідно тримати рукою, а потім розділити його навпіл. Якщо клинок якісно заточений – то легко сформує розріз, а якщо затуплений – буде зісковзувати, не ріжучи об’єкт.
  2. Тест на нігті: вкладіть ніж ріжучою кромкою на ніготь, а потім обережно проведіть ним донизу. Гострий ніж буде дряпати покриття нігтя, а тупий – зісковзувати з нього.

Також варто відзначити, що перевірити ніж можна навіть в умовах, якщо немає продуктів або паперу під руками. Для цього можна поголити невелику ділянку на руці. Якщо ніж легко, не травмуючи шкіру, видаляє маленькі волосинки – це говоритиме про його особливу гостроту та правильне заточування.

Тестування японських ножів на різних продуктах

Для того, аби впевнитись у якості створеного ножа, а також у тому, що він легко впорається з кухарськими завданнями, проводять тести на різноманітних продуктах. Серед найбільш популярних – так званий помідорний або цибулевий тест.

Для цього необхідно обрати стиглий помідор або свіжу, не всохлу цибулю. Для перевірки якості заточування клинка необхідно відрізати шматочок у вигляді кружечка. При цьому не треба тиснути ножем на помідор чи цибулю, аби уникнути пошкодження продукту.

Якщо ніж заточений якісно й має гостре лезо – то легко пройде крізь шкуринку навіть найтовстішого помідора, без особливих проблем відрізавши шматочок. У випадку, якщо лезо затупилось або має неправильну заточку – вам доведеться докласти зусиль, аби продавити шкуринку овоча.

Шукаєте не лише японські, а й китайські ножі для вашої кухні? Тоді зверніться до наших спеціалістів, які допоможуть з підбором інструменту!

Найефективніші методи тестування ножів
Ти ж не залишав свій кошик просто так, правда?

Просто введіть адресу своєї електронної пошти нижче, і ми збережемо ваші покупки на майбутнє. Хтозна, можливо саме ви отримаєте код на приємну знижку :)

0