Серед характеристик ножа, на які варто звертати увагу, яскраво виділяється його вага. А у цій статті ми розкажемо, чому вага надважлива під час підбору кухарського шеф-ножа та інших видів інструментів.
Як вага японського ножа впливає на його ефективність?
Вага ножа – характеристика, яка потребує особливої уваги. Якщо не подумати про те, яку вагу матиме ніж, який ви обираєте для роботи на кухні, то ви знизите не лише ефективність роботи з ним, а й тривалість, оскільки рука буде швидко втомлюватись від його утримання.
Легкі ножі – оптимальний варіант для новачків, оскільки вони не перевантажують кисть. Однак при цьому потребують надання додаткового зусилля, аби працювати з твердими продуктами та м’ясом.
Тим часом важкі ножі – вибір професіоналів, оскільки мають правильний розподіл балансу й завдяки вазі свого леза допомагають швидше працювати з продуктами. Однак важкі ножі – це не про універсальні, а вузькоспеціалізовані моделі, які не потребують щоденної праці з ними, адже вони перенавантажують кисть.
Поради з вибору ножа для різних кулінарних завдань
Для того, аби обрати правильний ніж, варто звертати увагу не лише на його вагу, а й на інші параметри, які допоможуть підібрати кухарський інструмент, що буде достатньо комфортним та функціональним.
Збираючись японський ніж з дамаської сталі купити, зверніть увагу на наступні поради:
- Для овочів достатньо обирати ніж, що має легку вагу, адже вони найчастіше мають м’які шкуринки, які просто прорізати.
- Для шинкування підходять трохи важчі моделі у вигляді топориків, які допомагають пришвидшити процес подрібнення продуктів.
- Важкі ножі – оптимальний вибір на випадок, якщо необхідно позбутись дрібних кісток, подрібнити філе або м’ясо птиці.
- Середні за ваговою категорією інструменти – оптимальні для використання на повсякденній основі для широкого спектру кухарських завдань.
- Якщо ніж не використовується для рубки продуктів – він повинен мати зменшений рівень ваги для зручності.
- Звертайте увагу на баланс ножа, який може бути як зміщений на кінчик, так і на місце кріплення руків’я та леза.
Звертаємо вашу увагу й на те, що вага ножа буде напряму залежати від матеріалів, які використовуються для його виготовлення. Марка сталі, матеріал руків’я, кількість шарів дамаску на лезі – все це впливатиме на зручність, комфорт користування, а також ефективність роботи з клинком.
Важливість балансу японського ножа
Не тільки вага має значення, коли ви обираєте Сантоку ніж, а й безпосередньо розподілення її вздовж всього кухарського інструменту. Від рівня збалансування залежить зручність використання, можливість довготривалого оперування ножем без відчуття втоми.
Якісний японський ніж має правильне балансування завдяки підібраним матеріалам та особливостям кріплення. Вага клинка рівномірно розподіляється вздовж усієї моделі. Перевірити правильність балансу легко: достатньо вкласти ніж на пальці у тому місці, де лезо з’єднується з руків’ям. Якщо він буде балансувати, а не падати на підлогу – отже, його вага розподілена правильно.
А у нашому інтернет-магазині ви зможете знайти ножі, які мають різну вагу – від легких до середніх і важких, підбираючи їх для своєї зручності!