Серед японських ножів представлено чимало інструментів, що можуть знадобитись на кухні професійному або шефу-початківцю. Проте у цій статті ми розглянемо два інструменти – Кірітсуке та шеф-ніж, аби навчитись їх вирізняти та не плутати між собою.
У яких випадках краще використовувати шеф-ніж?
Японський шеф-ніж кухарський – інструмент, що можна назвати універсальним, адже він використовується для широкого спектру завдань. Головна його особливість полягає у тому, що він має довге, гостре лезо, яке допомагає швидко та вправно нарізати будь-які продукти. Найчастіше шеф-ніж використовується для роботи з м’ясом, морепродуктами тощо.
Шеф-ніж має гострий кінчик, за допомогою чого підходить для формування тонкого, точного різу. Це дозволяє знімати шкуринки з овочів, а також розділяти рибу та морепродукти на шматочки. За допомогою широкого леза, що має середній рівень ваги, ніж можна використовувати для швидкого шинкування овочів та зелені.
Особливості та переваги японського ножа Кірітсуке
Кірітсуке – японський ніж, котрий активно використовується на кухні. Можна навіть сказати, що це – шеф для овочів, оскільки найчастіше його задіюють для швидкої нарізки, рубки та шинкування зелені, очищення фруктів тощо. За своєю формою та особливостями він дещо схожий одночасно на топорик Деба та ніж для суші Янагіба.
Ніж Кірітсуке має такі особливості:
- Великий за розмірами клинок, який має чималу ширину сталевого полотна;
- Обух формує тупий кут, створюючи гострий кінчик з ріжучою кромкою;
- Товщина обуха невелика, що дає змогу використовувати ніж як слайсер;
- Симетричне, двостороннє заточування покращує простоту використання ножа;
- Кут заточування становить від 12 до 15 градусів для зручної роботи з овочами.
Ножі Кірітсуке від Yaxell мають ще більше переваг, оскільки створюються з дамаської сталі. У нашому асортименті представлені ножі, що мають сердечник з міцної сталі, яка «обкладається» додатковими шарами для підвищення рівня міцності. Завдяки цьому Кірітсуке може впоратись з овочами та фруктами будь-якого рівня жорсткості та твердості.
Як обрати японський ніж для ваших потреб?
Отже, ми розповіли детальніше про особливості та використання ножів для шефа та Кірітсуке, але ж як правильно зробити вибір між двома цими інструментами, щоб отримати правильний для себе?
Зверніть увагу на наступні поради щодо підбору ножа:
- Подумайте над тим, для чого вам потрібен ніж: якщо частіше ви працюєте з фруктами – не зайвим буде саме Кірітсуке.
- Якщо на вашій кухні в основному вузькоспеціалізовані інструменти для конкретних завдань – знайдіть місце для універсального ножа.
- Звертайте увагу на матеріали лез та руків’їв, що мають бути тривкими до зношування та стійкими до корозії.
- Пам’ятайте про баланс: правильно збалансований ніж допоможе уникнути відчуття втоми руки під час роботи з ним.
- Для уникнення прилипання продуктів обирайте моделі, які містять повітряні пазухи – найчастіше вони є у шеф-ножів.
- Шеф-ніж – база на кожній кухні, а тому, якщо ви кухар-початківець, спробуйте для початку попрацювати саме з ним.
Не знаєте, який інструмент обрати для домашньої або професійної кухні? Зверніться до наших консультантів, й ми допоможемо у підборі японського ножа з дамаської сталі для усіх кухарських завдань!