Ножі Yaxell являють собою справжні вироби японського ножового мистецтва, яке втілено у всьому – від кінчика ножа до зручного руків’я. А у цій статті ми детальніше розглянемо варіанти матеріалів для руків’я, які вони бувають та які переваги мають.
Особливості матеріалів для руків’я ножів Yaxell
Ножовий бренд Yaxell представляє широкий асортимент кухарських ножів, що мають різні варіанти руків’я. Й мова не лише про форму або декор, а й про матеріал, який багато у чому визначає зручність та міцність ручки.
Купити японські ножі у нас можна з такими матеріалами для руків’я:
- Канва мікарта: являє собою льон, просочений смолою, що має оригінальний вигляд, особливу міцність у використанні, не вбирає вологу та запахи;
- Деревина Пакка: композитний матеріал, який складається з деревини бука, вкритого смолою, має високий рівень міцності, твердості та легку вагу;
- Деревина магнолії: екологічний, чистий матеріал, який має невелику вагу, що зменшує рівень втоми руки кухаря;
- Нержавіюча сталь: функціональний матеріал, який не боїться вологи, стійкий до корозії та пошкоджень.
Найкращим варіантом стане ніж з дерев’яним руків’ям, який має високі екологічні властивості й оптимально підходить для щоденного використання. Руків’я із натурального дерева, просочене захисним покриттям, захищене від вологи та бруду, не всотує сторонні запахи й слугує довго, особливо, якщо доглядати за ним правильно.
Вплив ергономіки японських ножів на процес приготування
Ергономіка ножа – такий само важливий параметр, як і якість матеріалу та його міцність. Адже від того, наскільки зручним буде ніж, наскільки правильною та збалансованою буде його форма, залежатиме швидкість роботи кухаря, відсутність втоми й не тільки.
Ніж з правильною ергономікою зручно лежить у руці, має захист проти вислизання пальців, аби уникнути порізів на долоні у випадку необережної експлуатації. Ергономічний ніж також відрізняється збалансованою вагою: він не надто легкий, але й не надто важкий, завдяки чому ним легко різати продукти без відчуття болю у руці.
Ергономіка також впливає на правильність форми руків’я. Найчастіше воно має скруглену або восьмикутну форму, завдяки чому не ковзає у вологій руці та спрощує тримання ножа.
Як обрати зручний ніж для повсякденного приготування
Для того, аби приготування страв було не лише швидким, а й безпечним, а також зручним, варто звернути увагу на певні характеристики ножа, які допоможуть з підбором кухонного приладдя для кухаря.
Обираючи ніж із дамаської сталі, зверніть увагу на:
- Матеріал: основою «сердечника» ножа із дамаської сталі є корозійностійка сталь, що може містити від 3 до 245 шарів обкладок довкола нього.
- Руків’я: якісно розроблене руків’я з міцного, твердого та стійкого до вологи матеріалу допоможе легше доглядати за ножем.
- Тип ножа: залежатиме від того, які функції ви хочете, аби він виконував на кухні – був універсальним, для філе, овочів, риби чи морепродуктів.
- Вагу: легкий ніж може бути не дуже зручним для нарізки та шинкування, а важкий втомлювати руку надто швидко, а тому оптимально обирати середні за вагою варіанти.
- Довжину леза: залежно від типу ножа варіюється й довжина леза, що може бути малою (12 см) й великою (20+ см) й підходить для виконання різних завдань.
- Баланс: від того, наскільки правильно буде збалансований ніж, залежить зручність його використання, відсутність втоми кухаря під час довгої роботи з продуктами.
А якщо ви не певні у тому, що можете обрати ніж самостійно серед усього різноманіття в асортименті – зверніться до наших спеціалістів, які підберуть для вас оптимальний варіант кухарського інструменту!