У сучасній гастрономії оригінальні японські ножі стали не просто кухарським інструментом, а культурним феноменом. А тому й не дивно, що їх полюбили скандинавські шеф-кухарі, які обирають мінімалізм, якість та функціональність. Сьогодні ми детально розберемо особливості японських ножів та любов до них з боку скандинавських кухарів.
Чому японські ножі стали вибором скандинавських шефів
Шеф-кухарі зі Скандинавії все частіше віддають перевагу саме азійським ножам від Yaxell, відмовляючись від традиційних, типових для Європи інструментів. Й причина цього – у технічній досконалості кожного окремого ножа з Японії, мистецтві його створення та філософії.
Японські ножі Yaxell стали улюбленцями кухарів зі Скандинавії через безліч причин:
- Контроль: японські ножі знані своєю винятковою гостротою. Вони мають тонше лезо порівняно до європейських інструментів, завдяки чому покращують контроль під час нарізки продуктів. У скандинавській кухні, де є потреба у роботі з сирими продуктами (овочами та рибою), важливо уникати пошкодження інгредієнтів, аби зберегти смак та структуру. А тому для нарізання, наприклад, тріски або оселедця часто використовують ніж Янагіба KANEYOSHI.
- Легка вага та баланс: японські ножі легші та тонші за європейські, що надважливо для шефів, які працюють з ними швидко та на постійній основі. Це дозволяє руці кухаря менше втомлюватись навіть після кількох годин роботи.
- Філософія якості: повага до ремесла та кухарських інструментів – частина культури не лише в Японії, а й у скандинавських країнах. Японські ножі ручної роботи, відомі своєю багатовіковою традицією гартування та уважністю до деталей, підбором найкращих матеріалів, ідеально підходять для скандинавських кухарів.
А також ножі від Yaxell легко стають продовженням руки шефа, адже вони майстерно зроблені з увагою до кожної деталі, завдяки чому працювати з ними комфортно, безпечно та просто.
Специфіка роботи з твердими коренеплодами
Тверді овочі (селера, пастернак, буряк, морква) є основою скандинавських страв. Проте робота з такими інгредієнтами потребує не лише обережності та майстерності кухаря, а й дотримання певних правил, аби уникнути сколів на ножі.
Зверніть увагу на наступні поради щодо роботи з твердими коренеплодами:
- Обирайте правильну техніку нарізання: прямий, вертикальний різ без «качання» допомагає мінімізувати ризик появи сколів;
- Уникайте скручувальних рухів ножем, які призводять до підвищення бічного навантаження на лезо;
- Правильно підбирайте ніж: для роботи з коренеплодами найчастіше використовують шеф-ніж ZEN або Кірітсуке RAN;
- Починайте розрізати тверді коренеплоди з менших частин: поділіть буряк або пастернак на менші фрагменти, а тоді починайте їх нарізати.
Радимо звернути увагу й на тип сталі ножа. Японські моделі найчастіше виготовляються зі сталей SG2 та VG-10, які мають високий рівень твердості (61-63 HRC). Це допомагає довго утримувати гостроту ріжучої кромки, але потребуватиме ретельнішого догляду та обережного ставлення до ножа.
Універсальність Yaxell для ф’южн-кухні
Кухня у стилі ф’южн являє собою не лише комбінацію інгредієнтів та страв з різноманітних регіонів. Це ще й універсальність методів приготування, технік нарізки та подачі продуктів, для чого оптимально підходять саме японські ножі.
Купити набір якісних ножів японських для ф’южн-кухні варто, оскільки вони:
- Підходять для розмаїття продуктів: у ф’южн-кухні часто можна побачити такі інгредієнти, як сира риба, тверді овочі, фрукти з тонкою шкіркою, м’ясо та морепродукти. А тому є потреба у ножі, який зберігатиме цілісність продуктів, дозволятиме нарізати їх максимально тонко й підійде для широкого спектру технік нарізки.
- Мають широкий модельний ряд: японські ножі у нашому асортименті представлені численними інструментами для різноманітних завдань. Наприклад, не зайвими у ф’южн-кухні будуть ножі Сантоку KETU та Накірі RAN.
- Високоестетичні вироби: кухня ф’южн – це баланс між кулінарною майстерністю та вишуканою подачею. Ножі з дамаським візерунком на лезі, ручками із мікарти або пакка стануть не лише інструментами для виконання кухарських завдань, а й частиною ритуалу приготування страв.
Підсумовуючи, зазначимо, що японські ножі стали улюбленцями кухарів зі скандинавського регіону саме завдяки ідеальному балансу між ремісництвом, точністю нарізки та естетичним зовнішнім виглядом. У роботі з твердими продуктами та овочами вони потребують деякої обережності, проте винагороджують терплячого та майстерного кухаря винятковою якістю та точністю різу.



