Японські ножі давно перестали бути актуальними лише на території своєї країни. Сьогодні вони – улюбленці кухарів з усіх куточків світу – не лише в Азії, а й в Америці та навіть Європі. А у цій статті ми розповімо, як готують національні страви за допомогою японських ножів Yaxell.
Yaxell – подорож кухнями світу: від Японії до Франції
Найперше популярність японські ножі завоювали саме на території Японії. Й не дивно, адже виробники ножів у минулому займались створенням самурайських катан, а тому були широко відомі на острові й знані тим, що створюють довговічні, гострі та естетичні вироби зі сталі.
Після Японії палкими поціновувачами японських ножів стали кухарі з Франції. Вони започаткували використання азійських ножів на професійній кухні, відзначаючи не лише їх функціональність, а й високий рівень легкості та зручності використання.
У Франції найбільший попит мають наступні японські ножі:
- Сантоку: універсальний ніж, який підходить для нарізки, рубки та шинкування продуктів, може використовуватись для м’яса та риби;
- Шеф: ще один універсальний ніж для шеф-кухаря, який підходить для нарізки м’яса, овочів, зелені та фруктів;
- Янагіба: завдяки довгому та гострому лезу використовується для нарізки фуа-гра, сирого тунця для тартару;
- Накірі: ніж для чищення фруктів та овочів, який найчастіше використовують для підготовки інгредієнтів для рататую чи жульєну.
Сьогодні японські ножі все ще лишаються актуальними у Франції. Завдяки тому, що вони здатні формувати тонкі, ідеально рівні зрізи, японські ножі використовуються шефами у ресторанах високої кухні, де готують з їх допомогою тартар та карпачо.
Глобалізація кулінарії: як ножі Yaxell об’єднують різні культури
Японські ножі, а також футляри для ножів, що допомагають їх зберігати, швидко стали не просто інструментами для кухні, а справжнім місточком між традиціями та культурами різних країн світу.
Ножі з Японії об’єднують різні культури найперше за допомогою техніки нарізки. Наприклад, французька, італійська, китайська та японська кухні вважають тонку, філігранну нарізку важливою частиною приготування будь-яких страв. Це дозволило ножам Сантоку, Янагіба та Накірі увійти до асортименту інструментів кухарів з Європи.
Також японські ножі допомагають поєднувати різноманітні культури та їх кухні між собою. До прикладу, у Перу за допомогою таких ножів готують місцеві суші або їх аналог, який має назву ніккей.
Ножі з Японії задають кулінарні стандарти якості на професійних кухнях у будь-яких куточках світу: з їх допомогою кухарі вчаться, як працювати з продуктами, нарізати їх, покращуючи з допомогою ножа не лише візуальну естетичність страви, а й її смакові властивості. Саме тому у багатьох ресторанах у США, Італії, Канади й не тільки часто використовують японські ножі для того, аби сформувати незвичну, оригінальну, авторську подачу страв.
Yaxell в кулінарних традиціях різних країн: приклади використання
Кожна кухня має свої усталені кулінарні традиції. Однак поява японських ножів на світовій кулінарній арені трансформувала процес приготування страв, не тільки спростивши його, а й дозволяючи формувати традиційні рецепти з азійським колоритом.
Ножі Yaxell широко використовуються під час приготування традиційних страв в інших країнах:
- Італія: найчастіше японські ножі використовують для тонкої нарізки прошуто або пармської шинки, капрезе, приготування овочевих гарнірів та пасти.
- Китай: японські ножі значно спростили приготування таких страв, як вок або дімсам, стали використовуватись під час нарізки овочів та м’яса.
- Перу: перуанське севіче потребує тонкої, філігранної нарізки сирої риби, для чого використовують Янагіба або шеф-ніж.
- Америка: з ножем Сантоку у США готують страви ф’южн, а от шеф-ніж використовується для професійної нарізки м’яса на стейки.
- Скандинавія: традиційні страви цього регіону складаються з риби (наприклад, гравлакс), а тому актуальними лишаються ножі Янагіба чи Деба.
- Індія: акцент в індійській кухні робиться на приготуванні овочевих, веганських страв, а тому Накірі використовується для карі та чатні.
А якщо ви хочете не тільки придбати якісні ножі для своєї кухні, а й усе необхідне для того, аби доглядати за ними та правильно їх зберігати – обирайте товари в асортименті нашого магазину!