Японський ніж із дамаської сталі купити варто не лише з урахуванням матеріалу леза, а й руків’я. А сьогодні бренд Yaxell розповість детальніше про особливості, переваги, матеріали та форми руків’я, які використовуються для виготовлення наших ножів.
Матеріали руків’я: мікарта, паккавуд та їхні переваги
Руків’я японського ножа – не просто елемент дизайну, а й функціонально важлива частина конструкції. Від нього залежить точність, зручність обробки продуктів, зменшення втоми кухарської руки, а також довговічність інструменту. Серед найпопулярніших матеріалів, якими послуговуються в Японії, варто відзначити мікарту та пакка, що допомагають покращити як візуальні, так і робочі властивості ножів.
Мікарта та пакка як матеріали для руків’я мають свої особливості та переваги:
- Мікарта: композитний матеріал, створений за допомогою пресування під великим тиском і температурою паперу, льону або скловолокна. Руків’я з мікарти стійке до вологи, витримує перепади температури, має високий рівень міцності на стиск та вигин. З часом мікарта не втрачає своєї форми та не розшаровується.
- Пакка: пресований композит із деревини, виготовлений з тонких листків дерева, просочених смолою. Руків’я з пакка має привабливий зовнішній вигляд та великий рівень міцності, воно стійке до вологи та не вбирає у себе запахи кухні.
Варто зазначити, що обидва матеріали для руків’я зарекомендували себе серед професійних кухарів. Мікарту вигідно використовувати під час роботи з вологими продуктами, адже вона не ковзає у руці, навіть якщо вкрита жиром. Руків’я з пакка має доступну ціну, аніж з мікарти, а також забезпечує оптимальний баланс під час роботи з ножами, що мають масивне, важке лезо.
Восьмикутна чи західна рукоятка: досвід шефів
Руків’я найчастіше мають дві популярні форми – традиційно японська восьмикутна (Wa) та західна (Yo). Обидва варіанти вирізняються своїми формами, особливостями, зручністю використання, ергономікою та не тільки.
Розберемо детальніше особливості різних типів руків’я:
- Восьмикутне: традиційна форма, що характеризується наявністю восьми граней. Найчастіше створюється з деревини або її аналогів. Таке руків’я легке, не впливає на баланс ножа. Забезпечує ідеальний хват у безпосередній близькості до леза, зменшує рівень навантаження на кисть завдяки своїй симетрії, а кутові грані спрощують фіксацію руків’я в руці в одному положенні. Восьмикутне руків’я забезпечує ідеальний контроль під час точних технік нарізки – сашимі або жульєну;
- Західне: має ергономічну, зручну для утримання форму, часто – сталевий хвостовик, який проходить крізь усю довжину руків’я. Виготовляється з таких матеріалів як дерево, пакка та мікарта. Для європейських користувачів може бути зручнішим та звичнішим. Має баланс, зміщений до центру, завдяки чому оптимально підходить для універсального стилю нарізки продуктів.
Найчастіше підбір руків’я за формою здійснюється не лише під конкретне завдання, а й кухаря. Наприклад, зменшити рівень втоми можна за допомогою класичного японського руків’я, що має вісім кутів. Тоді як забезпечити правильний баланс, а також легкість нарізання продуктів для європейців допоможе традиційний західний варіант ручки.
Яку форму руків’я обрати для зручного хвату та точного контролю
Від правильного руків’я буде залежати зручність, безпека та ефективність роботи на кухні. А тому детальніше розберемо, яку ж форму руків’я обрати, аби забезпечити легкість нарізки та шинкування продуктів.
Обираючи Yaxell ніж кухонний за руків’ям, зверніть увагу на наступні нюанси:
- Комфорт під час тривалої роботи: восьмикутне руків’я має збільшений рівень комфорту за тривалої роботи, особливо на домашній кухні.
- Точність і контроль: західне руків’я має середній рівень точності та контрольованості, тоді як восьмикутне – високий.
- Комфорт лежання у долоні: початківцям буде простіше користуватись західним типом руків’я, тоді як професіоналам – восьмикутним.
- Карвінг та декорування: західні руків’я можуть бути незручними під час формування тонких слайсів або мистецтва декорування.
- Застосування на продуктах з твердою шкуринкою: західний тип руків’я завдяки своїй масі простіше порається з важкими та твердими продуктами.
Ми рекомендуємо обирати восьмикутне руків’я для професійної кухні, у випадку, якщо є потреба у тонкій, філігранній роботі та точній нарізці. Класичне західне руків’я – мастхев на випадок універсальних робіт, наприклад, для нарізки м’яса та овочів, адже воно має надійний хват та оптимальний баланс для щоденної роботи.
А ще ми радимо не забувати про такий аксесуар як чохол для ножів. З його допомогою можна забезпечити зручне, комфортне та спрощене зберігання ножів, а також їх транспортування!



