Японські ножі у сучасності – ціле мистецтво, коріння якого тягнеться аж до самісіньких самураїв. А у цій статті ми розкажемо про головні елементи кожного японського ножа, його відмінності від європейського та дизайнерські ноу-хау.
Основні елементи конструкції японського ножа
Конструкційно кожен ніж складається з типових елементів – руків’я та леза, на яких можуть бути розміщені супутні деталі, які підвищують простоту утримання у долоні, а також ефективність використання тощо.
Японські кухонні ножі мають наступні елементи:
- Руків’я – держак, який вкладається у долонюі;
- Заклепки – тримають накладки руків’я;
- Больстер – вставка між лезом і руків’ям, яка розподіляє рівень навантаження;
- Лезо – сталевий компонент з ріжучою кромкою;
- Обух – не заточена, верхня частина клинка;
- П’ята – не заточена нижня частина леза між ним та руків’ям;
- Кінчик – гострий передній фрагмент леза.
Кухонні ножі також мають й так званий хвостовик, який може бути повним або частковим. Повний хвостовик означає, що сталь міститься у ножі від самісінького його кінчика до кінця руків’я, й це значно подовжує термін експлуатації виробу.
Важливі відмінності між японськими та європейськими ножами
Японські ножі мають кілька основних відмінностей від європейських. Найперше варто відзначити особливості їх виготовлення. Усередині японського ножа – твердий шар сталі, що має високий вміст вуглецю, й який огорнутий зовні накладками з м’якшого металу. Це допомагає збалансувати міцність ножа й при цьому витримати ідеальну простоту його заточки, що покращує процес експлуатації та догляду.
Зазначимо ще декілька ключових відмінностей:
- Форма азійського ножа – немов у стамески, злегка вигнуте усередину лезо, а також міцний, товстий обух;
- Японські ножі мають виразний візерунок на своїй поверхні, сформований завдяки використанню кількох шарів сталі;
- Для створення руків’я японських ножів використовують натуральні матеріали — канву мікарту, пакка та дерево;
- Кут заточування у японських ножів гостріший (12-15 градусів), тоді як європейські ножі мають кут у 15-20 градусів.
Руків’я японського ножа D-подібне, виготовлене найчастіше з натурального дерева. За такий ніж триматись значно зручніше, ніж якби він мав класичну, скруглену ручку.
Зазначимо також, що японські ножі мають значно вищий рівень довговічності, ніж європейські, а також більш пристосовані до того, аби нарізати маленькими слайсами продукти.
Як дизайн ножа впливає на ефективність використання?
Дизайн кухонного ножа чинить безпосередній вплив на рівень ефективності його використання, втомлюваність руки кухаря, а також комфорт шефа, безпеку роботи з ним. Різноманітні дизайнерські аспекти можуть вплинути на зручність користування ножа, а також на рівень швидкості роботи з ним.
На ефективність використання японських ножів впливають такі дизайнерські аспекти:
- Анатомія руків’я, адже пальці шефа повинні бути правильно розміщені на держаку, не формуючи відчуття напруги або надмірної втоми;
- Ергономіка форми леза та руків’я, які збільшують або зменшують навантаження на руку кухаря;
- Текстура поверхні руків’я, яка має полегшувати утримання ножа у пальцях та зменшити коефіцієнт ковзання;
- Наявність захисного елементу – больстера, які допоможуть пальцям менше натикатись на гостре лезо;
- Повітряні кишеньки, які зменшать кількість налипаючих продуктів й спростять процедуру їх нарізання.
А якщо вам потрібен високоефективний й при цьому візуально привабливий, традиційний японський шеф-ніж – обирайте його у каталозі нашого магазину!